Včely v horách
|
14.08.2013, 08:42 AM
Příspěvek: #67
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
"/ Milan Bencůr - nepraktické a dostanete ty nejhorší plásty do medníku / nebo přes zimu zplesniví, protože nejsou obsednuté. Na jaře pak, zůstane-li dole, stěhují se s plodem do plesnivých plástů."
Len skromne poznamenám, že moja reakcia bola o technike manipulácie s komorou medu, ktorá, hoci nie je obsadená včelami, nikdy neplesnivie. Aspoň ja som sa s takým úkazom ešte nestretol a metodiku Dadant častokrát použijem aj v mojich úľoch Warre. Medná komora a medníkové nadstavky podľa mňa nie je to to isté. Aké sú to najhoršie plásty? V mojich nadstavkoch Warre majú včely dielo pritmelené ku stenám úľa a keď sa nadstavok stane medníkom, včely nemajú problém zaplniť ho medom. Aj moja skúsenosť vedenia včelstiev v úľoch Warre je o tom, že včelám viac vyhovuje v plodisku rámik úzko-vysoký. Luneburgská košnica, trámikový úľ Warre, rámikový Ukrajinský ležan, ale aj úľové zostavy s dvojpriestorovým plodiskom (ako je napríklad slovenské Áčko s výškou rámika 22 cm), majú veľmi veľa spoločných znakov, ktoré včelstvu len vyhovujú. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)