Včely v horách
|
18.07.2013, 02:08 AM
Příspěvek: #26
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
Moje včely majú pôvod v neznámych rojoch, ktoré prileteli do mojej záhrady. Nie sú ušľachtilé, sú viac tmavé ako žlté, zdajú sa mi viac ochlpené ako včely, ktoré vídavam na fotografiách, ale sú to určite včely, ktorých domovom je odjakživa chotár našej dediny (537 m.n.m a viac). Mám odpozorované, že v období letného slnovratu a v plnom lete bez problémov zvládajú horské lúky v nadmorskej výške 1000 metrov n.m., ktoré sú vzdušnou čiarou vzdialené do 3 km takmer na vrchole Choča. V polovici mája tiež lietajú ponad úbočie do chotára susednej dediny za repkou, ak ju práve v ten ktorý rok družstevníci zasejú, a to je vzdušnou čiarou ďalej ako 3 km. Minulú jeseň, v októbri, lietali niekoľko dní pri teplotách 8 stupňov C takmer do zotmenia, pretože rabovali prázdne úle včelárom, ktorým padli v jeseni včelstvá na premnoženého klieštika. Vo včasnej jari nosia bez problémov vodu a peľ pri teplotách do 10C a to aj za nepríjemného veterného počasia. Ich vitalita je obdivuhodná. Vyrojený chumáč bez problémov obsadá desať rámikov miery JU alebo dva modifikované nadstavky môjho Warre (to je ako 12 rámikov miery B) a pri zodpovedajúcej starostlivosti v priebehu desiatich dní postaví celé plodisko prirodzeného diela. Každú jar obnovia plodisko prirodzenou stavbou a za sezónu uložia do medníka celkom slušné množstvo medu. Také výsledky by včelstvo žijúce na prírodnom diele bez pomoci včelára nedosiahlo. Som presvedčený o tom, že stýl prírodného včelárenia s malými včelami je tou správnou cestou, ktorá je prospešná predovšetkým včelám a určite vyhovuje aj včelárovi. Aj v prírodnom včelárení si každý z nás musí nájsť tú správnu metodiku opatrovania včelstiev, ktorá zodpovedá miestnej lokalite. Ja tú moju metodiku vedenia včelstiev na prírodnom diele hľadám už desať rokov a každá sezóna prináša nové poznanie. O úrovni varroatolerantného správania sa včiel v mojich horských podmienkach medzi Rozsudcom, Chočom, Ostrým Roháčom a Babou horou sa zámerne nezmienim, pretože mi to nikto nebude veriť. Faktom však zostáva, že to ide aj bez medzistienok.
|
|||
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1), Jaro Stoklasa (+1), Leoš Dvorský (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)