Včely v horách
|
09.11.2019, 10:00 PM
Příspěvek: #104
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
Nejsou to moc myšlenky k přemýšlení. Spíš zjištění, že když se některé projevují "nemasně neslaně", nejsou v pořádku, chtěly by restart. Málokdo z nás malovčelařů je však zruší. Jak bych pak poznal co je dobře a co je špatně, když ne na takových zkušenostech.
V loni jsem v létě nakrmil včelstvo, které nic na jaře nedoneslo. Na podzim se projevilo jako vylupovač a dost si naloupilo. Letos od jara se ale jejich zásoby pouze tenčily i když jiným přibývaly. Pyl sice po celý rok nosily, plodovaly, nic ale nestavěly a přesto zásoby stále mizely. V létě jsem dokrmil na nějakých 20 kg a v srpnu jsem zas zjistil, že začínají loupit. Koncem září jsem na docela nabušené dva VN a jeden NN postavil malý oddělek s mladou matkou, který by sám zimu nepřečkal. Měl jsem představu, že se změní matka a že se tím včelstvo změní na "normální". Nepochopily to a během dvou týdnů nebylo v úlu ani křídlo. Už pár dnů po spojení se začaly objevovat cizí "váhavé" lupičky. Zásob zůstalo plno. Zbytky zavíčkovaného plodu. Jen je mi záhadou, že jsem si žádných příznaků příprav k odletu či virozy nevšiml. Přitom je mám u domu a ke všemu jsem se na ně chodil denně dívat, jak pokračuje "scelování". Až do objevení těch prvních lupiček. "Váhavou" lupičku bych definoval jako včelu, která poletuje kolem úlu v kruzích občas si sedne na úl či na okolí a pak zamíří k česnu. Vypadá jako domácí na proletu, ale když se některá domácí na ní otočí popoletí a dělá jakoby nic. Jako kdyby věděla, že její čas přijde a do úlu se stejně časem dostane. Ale zmizení tolika včel v pár dnech je fakt zajímavý. Ale vzpomenu si, jak jsem kdysi jako vojenský zdravotník sledoval průběh epidemie salmonely. Během dne se lidi totálně rozsypali a někteří chtěli fakt umřít. Nikdy bych to nechtěl prožít. Tak proč by se něco podobné nemohlo stát včelstvu. K tomuto nemuselo asi vůbec dojít, kdybych je asi v červenci místo přikrmování přemetl na SR. Stálo by mě to stejně krmiva a včely by se ozdravily. A když ne a nesnažily se stavět, tak mohly být už zrušené a nemusely tím co je zabilo ohrožovat ostatní. M.M. |
|||
Hlasování: Ali (+1), Marcel Šolc (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)