Včely v horách
|
02.11.2019, 12:43 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.11.2019 01:04 AM od Miroslav Matucha.)
Příspěvek: #102
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
Devastace Krkonoš suchem, kůrovcem, turisty a ochránci hor zdárně pokračuje. Takto to vypadalo v srpnu po dvou měsících po senách. Moc toho nenarostlo.
![]() Po letech kdy bylo trubců mraky jsem letos čuměl, že na chov trubců včely prděly. Cílený chov trubců jsem samozřejmě podcenil. Z mých 40 oddělků ( na jeden plodový rámek ) zůstala v červnu polovina s neoplodněnou nebo špatně oplozenou matkou. Na těchto zranitelných oddělcích se naučily vosy, které při místním suchu neměly potravu jak snadno získat bílkovinu a cukry a po desítkách i stovkách útočily na zbývající úly. Bezpečně objevily zvápenatělý plod i moje chyby. Letos jsem oddělkům ani nemohl dát cukrový roztok. Byl to rozsudek smrti. Přikrmoval jsem pouze těstem a to těsně nad plodiště. Byla to vynikající probírka kvality a v červenci zůstalo již jen 8 ale bojovných. A ty si dokázaly i nanosit zásoby. I já se toho zas hodně naučil. Až bude čas, pár postřehů a fotek přidám. Takhle agresivní vosy jsem za ta léta ještě nikdy neviděl. Po úspěších na malých oddělcích napadaly i velký včelstva a na dnech úlů byly desítky i stovky mrvých vos i včel. Viděl jsem vosy, které nelezly do úlu ale na plný plyn vlétly česnem, aby se uvnitř nechaly zabít. Byl to pro včely i vosy tvrdý rok. Ale z velkých včelstev odešly během léta a podzimu jen tři. Sucho pokračuje, ale přesto stále celý rok něco kvete. Pylu z olší, javorů a luk bylo dost. Ale úroda plodů letos žádná, Třešně ani mirabelky žádné, hrušek pár a to okousali sršni už na stromě. Až nyní jsou nějaká zimní jablka. Včely si nanosily nejvíce z javorů. Krmit jsem nemusel. Pouze dvě hladová včelstva dostala v červenci kýbl Apivitalu, ale stejně nakonec padla. Co si samo nenanosí by se asi nemělo udržovat. A invert jim asi taky neprospěl. Zůstaly zpracované zásoby na příští rok. Příště je místo dokrmování raději přemetu a jestli nechytnou dech zruším. Čtyři včelstva jsem přemetal na SR. Tři z toho zatím pěkné, jedno ztratilo při úkonu matku a nakonec jsou z něj dva oddělky. Dna používám pod LG nízká zasítovaná a v srpnu pootvírám, nebo úplně odstraňuji. Podle toho, kde úly stojí ( vítr, závětří, přístřešek,...) Mám také staré izolované palubkové úly s pevným dnem, ale u těch se špatně monitoruje a pod podložkou a mezi palubkama hnízdí zavíječ. ( obrázek úl vpravo ) Tyto dna většinou otáčím česnem dozadu a dávám na ně síta s novým česnem a v srpnu otvírám zadní česno pod sítem aby dovnitř mohl chlad. ( jako úl na obr.vlevo) Ale jestli to bude mít budoucnost nevím. Dělám to teprve třetí rok. M.M. ![]() P.S.: Zapomněl jsem na kleštíka. Byl a je, ale ne v nějakých závratných číslech. Použil jsem jen KM 60 % v dlouhodobém odpařovači ve dvou úlech. |
|||
Hlasování: Ali (+1), Marcel Šolc (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)