Včely v horách
|
11.07.2013, 08:45 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 11.07.2013 09:02 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #10
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
(10.07.2013 11:58 PM)Petr Pokorný napsal(a): 1/ Nevím ani pořádně co je vyšší a co nižší výnos, jen co tak slyším od okolních včelařů, nemůžu se s nimi vůbec rovnat. Možná je to ale ovlivněno tím, že moje včelstva jsou dosud ve vývoji - nemám rezervní souše s volnou stavbou na rychlejší rozšiřování a nedosáhla ještě té správné síly.Že rezervní plásty ovlivňují snůšku je postřeh správný. Budu to cucat z prstu, ale četl jsem hodnověrnou studii, kdy je řádový rozdíl mezi loučkou, mezistěnou, panenským plástem a starým plástem v množství medu. Tedy není možné se poměřovat se včelaři, kteří mají deset let staré plásty / a to je často ta lepší část včelařů / s někým, kdo plásty teprve staví. Je to ale dáno ne tím, že staví, ale tím, že pokud mám doma v krabici a ve snůšce je nasadím, okamžitě to zanesou. Pokud je nemáš, jsou výrazně spořivější. Osobně mám v krabici 2-3 násobek zimujícího včelstva, oni totiž pak i rychleji staví. Je to o ruzumné míření rozšiřování - lépe mít několik dobře zásobených, než hafo včelstev bez plástů. (10.07.2013 11:58 PM)Petr Pokorný napsal(a): 3/ O čem jsem rozhodně přesvědčen - nemůžu u mě používat matky odchované v nížinách.To je to, co je třeba vyzkoušet. Mnohdy matka od starýho děduli je lepší než inseminovaná Vigorka. Pokud můžu doporučit - Průcha - Tachov. Zkusil jsem lecos, ale ty jediné možná i malinko předčí můj víc jak stoletý chov. To zimování je ale stejně horší. Ideální - místní roje / a černá včela, že ? / , letošní rok to vůbec prověřil. (10.07.2013 11:58 PM)Petr Pokorný napsal(a): 4/ Rozhodující je tady konec dubna - první polovina června. Nejvyšší podíl jarní snůšky má pampeliška, pak stromy a louky, občas řepka. Lípa tu ještě teď (10.7.) nekvete a když rozkvete, tak téměř každý rok proprší. O medovici tady včelaři léta jen sní.Mě se to radí, medovici mám skoro každý rok / ikdyž letos betonovou / . Myslím, že ale úplně zásadní v horách je javor klen. Pokud ho není nablízku aspoň pár hektarů, je to celé marná snaha. U nás je to něco jako jinde řepka, jen daleko lepší, když tedy kvete. Loni omrzli a letos nekvetou, to je ale úplně mimořádný stav. S medovicí je to tak - jasně, smrk a jedle / ta je fakt nejlepší / , jenže to musí být staré lesy, aspoň stololeté, smrkové mlází medovici nedává. A maliny, ač se to nezdá - čili nejlíp takový ten bordel les, samý vývrat, paseka a hlavně žádný roundap na pasekách. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)