Termické ošetrovanie včelstiev
|
20.11.2013, 02:20 PM
Příspěvek: #51
|
|||
|
|||
RE: Termické ošetrovanie včelstiev
.
Zkušenosti účastníka hnutí ResistatnBees s tepelním zpracováním včelího plodu "Tepelným zpracováním včelího plodu, například pomocí VarroaController, můžeme úspěčně dosáhnout, že roztoči Varroa umírají a plod přežije, ale tato metodika má drastický dopad na život včel: dlouhodobost života včel se výrazně zkráti" Asi je najivní si myslet, že jakýkoliv zásah do habitátu včelstva se může obejít bez drastického ovlivnění kvality života včel. |
|||
Hlasování: Petr Jezowicz (+1), Aleš Molčík (+1), Milan Bencúr † (+1), Martin Nezbeda (+1) | |||
20.11.2013, 04:15 PM
Příspěvek: #52
|
|||
|
|||
...aneb všude, tedy i ve včelách, platí, že Jing a Jang je potřeba držet v rovnováze
![]() |
|||
Hlasování: Petr Jezowicz (+1), Milan Bencúr † (+1), Debora (+1) | |||
02.12.2013, 08:32 AM
Příspěvek: #53
|
|||
|
|||
Prieskumy termoregulácie v úli naznačujú, že vymeniť 50% až 100% plástov v plodisku za sezónu nie je vhodné.
|
|||
Hlasování: Debora (+1), Petr Jezowicz (+1) | |||
17.06.2014, 07:42 PM
Příspěvek: #54
|
|||
|
|||
Dnes jsem četl zajímavý článek: vědci zkoumali jak působí teplota na spermie trubců. Zjistili, že pokles teploty o 1,5C od 34,5C (co je běžná průměrná teplota v plodovém hnízdě) působí zpokles počtu spermií o 10%. Působení teploty o 1,5C větší než 34,5C působí pokles počtu trubčích spermií o 90%!!! Je to logické, i u člověka dávno víme, že zvýšená teplota působí negativně na počet a kvalitu spermií, proto jsou varlata v šourku, "mimo tělo", kde je teplota nižší. Při posuzování rizika termoterapie proti kleštíkovi mně ale toto vůbec nenapadlo.
|
|||
Hlasování: Debora (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
18.06.2014, 12:12 PM
Příspěvek: #55
|
|||
|
|||
(17.06.2014 07:42 PM)Milan Urík napsal(a): Dnes jsem četl zajímavý článek: vědci zkoumali jak působí teplota na spermie trubců.Na ja, negativní to ale může být tak u Mttezapru - vypalování trubčiny zaživa, což je ale tak jako tak masakr, nepřírodní a dobrý na mor. Termoošetření se dělá v létě, nejlíp s co nejmenším množstvím plodu, takže spermie už moc nemusíme řešit. Ale je to zajímavé. Může to vysvětlovat i lepší kvalitu časných matek, protože z jara přehřátí trubců moc nehrozí. |
|||
19.06.2014, 10:39 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 19.06.2014 10:39 AM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #56
|
|||
|
|||
(18.06.2014 12:12 PM)schützmeister napsal(a):(17.06.2014 07:42 PM)Milan Urík napsal(a): Dnes jsem četl zajímavý článek: vědci zkoumali jak působí teplota na spermie trubců.Na ja, negativní to ale může být tak u Mttezapru - vypalování trubčiny zaživa, což je ale tak jako tak masakr, nepřírodní a dobrý na mor. Kvalitu a množství spermatu ovlivňuje x dalších věcí. Např. je známo, že trubci z panenských plástů mají více spermatu a tp. Jo trubci, to je takový včelí projekt. LD (18.06.2014 12:12 PM)schützmeister napsal(a):(17.06.2014 07:42 PM)Milan Urík napsal(a): Dnes jsem četl zajímavý článek: vědci zkoumali jak působí teplota na spermie trubců.Na ja, negativní to ale může být tak u Mttezapru - vypalování trubčiny zaživa, což je ale tak jako tak masakr, nepřírodní a dobrý na mor. Kvalitu a množství spermatu ovlivňuje x dalších věcí. Např. je známo, že trubci z panenských plástů mají více spermatu a tp. Jo trubci, to je takový včelí projekt. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
01.06.2018, 04:32 PM
Příspěvek: #57
|
|||
|
|||
Zeptám se asi hodně zjednodušeně, ale jaká je tedy "nutná" teplota k ničen kleštíka? Nemůže se k této teplotě přiblížit v těchto vedrech úl sám od sebe a vypálit se sám zevnitř?
|
|||
01.06.2018, 05:24 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 01.06.2018 05:42 PM od straka.)
Příspěvek: #58
|
|||
|
|||
[quote='Jan Rosák' pid='14180' dateline='1527859977']
1) Mělo by to jít, u mně to zatím vázne na měření teplot v prostoru úlu, včely hodlám chránit před varoázou přímými paprsky slunce dovnitř úlu DEHTIN č.2 2) Roj v tomto úlu asi 10 dní starý zatím mohutně staví, snůška zde po akátech asi končí 3) hodně akátů se vahou květů polámalo 4) pro pokusy s Holdtovým akátem přidávám informaci, že je třeba jednotlivé větve v připojení na kmen přivázat, jinak hrozí odlomení vlivem větru a váhou větví po dešti, Holdtův akát roste příliš rychle asi 2,6 metru za rok... 5)ted tady (400 m n.m.)ještě kvetou lípy a byliny na lukách... 6) Letos by měla být varroáza v důsledku pylu z jehličnanů potlačena na minimum. 7) Ta teplota pro včely ještě snesitelná, odhaduji 42-45°C, musím to ještě prověřit. straka/dehtín/1/6/2018 |
|||
01.06.2018, 08:48 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 01.06.2018 08:53 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #59
|
|||
|
|||
(01.06.2018 04:32 PM)Jan Rosák napsal(a): Zeptám se asi hodně zjednodušeně, ale jaká je tedy "nutná" teplota k ničen kleštíka? Nemůže se k této teplotě přiblížit v těchto vedrech úl sám od sebe a vypálit se sám zevnitř? Tak kritická hranice je pro něj 40C při ní již hyne. Jenže už při 37C ztrácí vitalitu a takovéto teploty jsou v roji třeba při stavbě díla. Optimální teplota pro rozmnožování na plodu je pro něj 33,4 C. Vůbec tedy není nutné kleštíka zabíjet, ale stačí omezit reprodukci. Klestík ale samozřejmě není vůbec to nejhorší zlo, kterým klasickým (tedy průmyslově chemickým) způsobem ošetřování včelaři častují. Včely v přírodě s ním dokáží najít rovnováhu (netvrdím, že všechny a vždy). Dokážeme-li to napodobit, chemie není nutná vůbec. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
01.06.2018, 10:24 PM
Příspěvek: #60
|
|||
|
|||
Samozřejmě jej neplánuji hubit na nulu, stačí najít tu rovnováhu, aby vše šlapalo a na chemii se právě nemuselo šahat, toť můj cíl. Pokud mám 30 ve stínu před úlem, předpokládám, že v úle bude mnohem víc (to bohužel nezměřím)... pokud tato jednouchá myšlenka funguje, tak jedině dobře. Jesliže by mi jako "opatření" postačila volná stavba, medná komora a velké teplo, budu spokojen
![]() |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)