Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seminář Turnov 20.6.2020
23.06.2020, 09:00 AM
Příspěvek: #10
RE: Seminář Turnov 20.6.2020
Připomenu situaci ze semináře na včelnici - při instruktážním rozebírání podezřelého včelstva (toho krajního vzadu) se prokázalo střední napadení DWV, spad VD cca 30 ks/24 h. Občas vyhozená larva před úlem (dno uklizené). Šlo o loňský roj, který vykazoval od počátku vcelku dobrou vitalitu, zimoval ve 3 NN, letos rozšířen na 5 NN. V posledních týdnech přestalo táhnout.
Druhý den jsem včelstvo rozebral až dolů, odstranil veškerý zavíčkovaný plod (aspoň trochu otevřeného musí zůstat), odebral nedostavěné či nepovedené stavební rámky. Už na organizaci plodiště bylo vidět, že není vše OK - plod byl rozeset po celé výšce úlu, dohromady na 15 (!) rámcích 2/3 Lg. Ze 3 jsem plod pouze vyřízl, bylo ho jen málo, 12 ks šlo pryč komplet. Z 5 NN jsem včelstvo stáhl na 3 NN, v horním je 2 rámkové kapsové krmítko. Po podvečerním zásahu jsem zklidnil náladu 2 kg cukru v roztoku 1:1. Uvidíme, jak se situace vyvine, ale pokud nebude nějaký karambol, tak jsem přesvědčen, že to dají. Začaly odebírat krmení, reorganizovat úl, uklízet.
V každém případě je přemáznu na podzim oddělkem s nadějnější matkou.
Hlasování: Rastislav Rosa (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Seminář Turnov 20.6.2020 - Martin Smutný - 23.06.2020 09:00 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)