Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propolis
23.11.2017, 07:42 PM
Příspěvek: #41
RE: Propolis
Drtit propolis ? Vždyť to je pryskyřice. Já aspoň jak ho vyndám z lednice, tak už ho neodlepím z prstu. Máš svůj propils ?
Normálně ho dám do lihu, jak je, 3 neděle, měsíc a sleju opatrně z kalu. Žádný filtrování. Sajrajt / většinou vosk / zůstane na dně a tinktura je krásně čirá. CHce to cvik. Jako při dekantaci vína. Ale fakt je, že já ho nedělám tak hustej. Tak možná přes cedník a pak teprve dekantovat.
Podstatná je asi kvalita propolisu. Aby toho sajrajtu bylo co nejmíň.
Hlasování: lyn_x (+1), Aleš Molčík (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
24.11.2017, 11:20 AM
Příspěvek: #42
RE: Propolis
Propolis mám vlastní od dědečkových včeliček o který se momentálně starám. A že má bejt čirá? To mi nepřijde dobré, vždyť cokoliv louhuju,maceruji ve vodě nebo alkoholu tak se voda/alkohol zbarví. A propolis sám o sobě je rubínově krvavej.
Ale co se mi stalo při finální vyrobě masti. Rozpustil sem masťovej základ. Do 300g masti jsem dal 60ml tinktury , a udržoval teplotu 65-70C. Plánoval sem udělat 20% propolisovou mast, takže jsem si odvážil 60ml tinktury což bylo nejakých 56,5g. Což mělo být 18,8% mast. Po nějakých 15 minutach , což mělo stačit na odpaření alkoholu, se ale propolis stále "povaloval" na dně nadoby. Nechal sem tomu celkem 45minut, a ani po této době se propolis zcela nesloučil s mastí. Rozlil jsem do kalíšků a výsledek? V 7 z 8 kelímků je víceméně jen zaklad a v jednom je čistej propolis (ten co se celou dobu při odlévání držel na dně).Tudíš v jednom z těch 7mi sice je propolis ale klesnul na dno. I tak je veškerá mast nádherně ovoněna, akorát v té jedne s propolisem je propolis stále dost tekutý( předpokládám že ani neztuhne).
Nerozumím proč se propolis nespojil s mastí? Možná velké množství tinktury, i když na internetu jsou i 40% propol. masti. Možná velká koncentrace tinktury, nebo i špatnej postup při výrobě tinktury. Nebo mě ještě napadlo že by se propolis nespojoval s lékařskou vazelíonou. Příšte zkusím bambucké máslo. Možná hraje roli i teplota, avšak 70C nechci překročit kvůli ostatním bylinkám. Masti dělám již 5tým rokem, propolis přidávám prvně.
Má tu někdo podobné zkusenosti? Rád vyslechnu každou radu.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
24.11.2017, 11:25 AM
Příspěvek: #43
RE: Propolis
(23.11.2017 03:37 PM)Křeček napsal(a):  Líh z lékárny vyjde na dost draho co si myslíte o 95% alkoholu jako ve videu. U nás jsem našel https://4bar.cz/zbozi/lihoviny-12:1:1/li...18836.html
Ohledně teploty, neví někdo při jakejch teplotách se rozupouštějí jaké části proplisu?A jaké teploty jsou už likvidující, zajímá mě to i z ohledu při jaké teplotě vařit mast.
Dá se ještě nějak využít ten tuhej zbytek co zbyde po odfiltrování?
Čím vyšší procento alkoholu, tím lepší výluh-výtěžnost (min.60%). Chceš-li ušetřit, vyluhuj v malé části silného alkoholu základní extrakt, po dokončení výluhu naředit na slabým alkoholem aby výsledek nebyl silnější 40-50 pokud uvažuješ vnitřním používání na citlivější sliznice organismu. Příklad: paradentoza (max.30%extrakt- doporučení dentisty) - při čištění zubů do sklenice s vodou pár kapek tinktury, masírovat měkkým kartáčkem dásně, použitou vodu s tinkturou nakonec vypít.

Přidávání propolisu do masti: přivést mast k bodu varu (většina masťových základů snese i vyšší teploty (sádlo, lékárenská vazelina apod.) vlít opatrně propolisovou tinkturu a udržovat teplotu po dobu odpaření alkoholu (prská, pění až do zklidnění hladiny).

Osobně propolis nefiltruji, protože jej získávám z protihmyzích sít položených na rámečkách takže je čistý, přítomné procento vosku je vítáno - ztužuje mast.

Propolis degraduje sluneční záření, při víceletém uchovávání i denní světlo (zabalit do alobalu, vložit do lednice, vydrží beze změny léta - potvrzeno vědecky v laboratoři).

Legalizujte konopí!
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
24.11.2017, 08:32 PM
Příspěvek: #44
RE: Propolis
Křeček: z toho mlýnku na kafe už to asi nikdy nedostaneš Smile zůstal bych u hmožďíře, ale dej to nejdřív zmrazit do mrazáku i s tím hmoždířem a pak postupuj co nejrychleji, než to začne lepit

ps. propolis se velmi dobře rozpouští i v acetonu, možná by se pak dal z masti odpařit za nižší teploty.. nezkoušel někdo?
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
25.11.2017, 01:41 AM
Příspěvek: #45
RE: Propolis
(24.11.2017 11:20 AM)Křeček napsal(a):  Tudíš v jednom z těch 7mi sice je propolis ale klesnul na dno. I tak je veškerá mast nádherně ovoněna, akorát v té jedne s propolisem je propolis stále dost tekutý( předpokládám že ani neztuhne).
Nerozumím proč se propolis nespojil s mastí? Možná velké množství tinktury, i když na internetu jsou i 40% propol. masti. Možná velká koncentrace tinktury, nebo i špatnej postup při výrobě tinktury. Nebo mě ještě napadlo že by se propolis nespojoval s lékařskou vazelíonou. Příšte zkusím bambucké máslo. Možná hraje roli i teplota, avšak 70C nechci překročit kvůli ostatním bylinkám. Masti dělám již 5tým rokem, propolis přidávám prvně.
Má tu někdo podobné zkusenosti? Rád vyslechnu každou radu.

Ja som mal podobnú skúsenosť hoci som namiesto vazelíny použil vlastný recept ktorý ešte stále dolaďujem. Zloženie jednoduché. Olivový olej, včelí vosk (používam zásadne z panenského diela) a propolisová tinktúra. Na začiatok som použil pomer cca 100g olej:100g vosk:50g propolis ale výsledok bol hustý-ťažko roztierateľný. Po zredukovani oleja na 50 g to bolo lepšie. Problém ktorý spomínaš že väčšina propolisu skončila na dne posledného kelímku som mal aj ja. Vyriešil som to tak že horúcu zmes odložím zo sporáka a miešam v podstate až do úplného vychladnutia. Je to trochu prácnejšie ale oplatí sa hoci sa to už nedá pekne nalievať do kelímkov. Myslím že ešte treba trošku z pomeru ubrať vosku. Vlaňajšia várka už dochádza a budúci týždeň sa chystám masť robiť znovu tak dám vedieť.

Zázrivá , 650m
Hlasování: tondabh (+1), Aleš Molčík (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
25.11.2017, 11:12 PM
Příspěvek: #46
RE: Propolis
Já jsem přidával 1/3 čistého vepřového sádla, případně trochu čistého loju pro zjemnění. Lehký pach z loju se v propolisu vstřebal.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
08.12.2017, 09:29 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.12.2017 10:14 PM od Macek.)
Příspěvek: #47
RE: Propolis
Tak som sa k tomu "kuchteniu" dostal a idem sa s vami podeliť s receptom.
Myslím že sa mastička celkom vydarila a mám pekné darčeky pre rodinu.
Suroviny: 100g panenský vosk , 250g olivový olej(má tiež svojskú arómu a kamarát mi poradil že by nebolo zlé použiť makový , mandľový, konopný...) 100ml 85% propolisová tinktúra ,20g med. Vosk som rozpustil , do toho olej , propolis a keď to začalo chladnúť tak som pridal med a neustále miešal až do úplného vychladnutia aby si to zachovalo dobrú konzistenciu. Nakoniec som to nadávkoval do kelímkov - to bola trošku babračka. Výsledok vidíte.


Přiložené soubory Miniatury
           

Zázrivá , 650m
Hlasování:
Debora (+1), Ali (+1), Jan Brunclík (+1), Rasťo 71 (+1), tondabh (+1)   Zobrazit vše

Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
09.12.2017, 02:45 AM
Příspěvek: #48
RE: Propolis
Haribol přátelé, pokud někam přidáváte med či propolis, hlídejte pečlivě teplotu a nepřesáhněte teplotu 45 stupňů max 48 stupňů, ideální je dodržet 45 stupňů a vše je v nejvyšší kvalitě, toto vše je potvrzeno třicetiletou praxí, mějte se krásně včeličkově Tonda.

Kde můžu pomůžu, a kde nemůžu nepřekážím.
Hlasování: Debora (+1), Jan Brunclík (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
09.12.2017, 11:08 AM
Příspěvek: #49
RE: Propolis
Pri propolise musí byť väčšia teplota , musí sa odpariť voda + alkohol , pri 45°C by si to Toníku miešal 24 hodín !

Pozrite na tie včely :„Znášajú med celé tisícročia ,aby zachovali rod! Jedna padne, druhá ju nahradí. Všetko ich nivočí. Mráz ,choroby aj my, ľudia. Ale včelstvo žije stále, hádam večne.“
Vigor , B10,12 Trnavská rovina 150m/nm
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
10.12.2017, 04:17 AM
Příspěvek: #50
RE: Propolis
Haribol Rasťo, pokud zvýšíš teplotu nad výše popsanou mez, máš vyrobeny léčiva druhé až třetí kategorie. Pokud ovšem chceš mít prvotřídní léčiva, je Tvou povinností dodržeti výše popsané. Propolis lze rozpouštět v tucích, např v másle ( lépe v GHÍ), jedlých olejích ap., to vše při teplotách 45 stupňů. Poté lze smíchati s různými masťovými základy a opravdu to nemusíš míchat 24 hodin. Měj se krásně mastičkově Tonda.

Kde můžu pomůžu, a kde nemůžu nepřekážím.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)