Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
|
13.04.2015, 03:29 PM
Příspěvek: #221
|
|||
|
|||
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
Přišrouboval jsem víka .
![]() Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: Branislav Božík (+1) | |||
13.04.2015, 03:35 PM
Příspěvek: #222
|
|||
|
|||
To sa dá odšrobovať. Treba zaklincovať.
![]() |
|||
Hlasování: Branislav Božík (+1) | |||
08.05.2015, 12:35 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.05.2015 02:57 PM od Debora.)
Příspěvek: #223
|
|||
|
|||
Vliv velikosti úlu na rojení a zdraví včelstva
![]() vývoj včelstva (bez léčby) v 40 litrovém úlu (vlevo) a 160 litrovém úlu (vpravo) dvou sesterských matek počet obsazených plástů (Volksstaerke) počet plodových plástů (Brutwaben) procentuálně počet vyrojených včelstev (Schwaermen) procentuální počet varroa na včelách procentuální celkový počet varroa v úlu ! procentuální výskyt virusu deformovaných křídel (DWV) ! (Tom Seeley 2013) (německy) (Biolog Dr. Johannes Wirz) |
|||
08.05.2015, 06:42 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.05.2015 06:43 PM od Jiří Marx.)
Příspěvek: #224
|
|||
|
|||
To vyzniva jako ze maly je lepsi :-Dno uvidime co holky predvedou porad verim ze i velky je dobry je tam uveden i vynos medu?. Verim mega plodovemu plastu.
Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
08.05.2015, 07:20 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.05.2015 08:52 PM od Debora.)
Příspěvek: #225
|
|||
|
|||
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa | |||
08.05.2015, 08:06 PM
Příspěvek: #226
|
|||
|
|||
Mně tam spíš chybí zásadní údaj, jak dlouho a kolik včelstev které skupiny přežilo.To je podstatné. Rojením se populace V.d. ředí, to je pochopitelné. Vidím, že je stále ve hře a nejen u Seelyho vztah, málo plodu, málo roztočů. Jenže platí, málo plodu, málo medu. Jde to proti sobě i když to není přímá úměrnost. Pokud to včelaři nedokáží jinak, musí si vybrat. LD
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Branislav Božík (+1), Rasťo 71 (+1), goro (+1), Jan Brunclík (+1) | |||
10.05.2015, 10:50 AM
Příspěvek: #227
|
|||
|
|||
S tim prostorem je to zajimavy ale taky zalezi na methode vcelareni . Letos jsem experimentalne ctyri lonske oddelky stahl asi pred mesicem na jeden NN byly to cervencove oddelky a nebyl to velky problem . No a ten nastavek jsem umistil nad prazdne plodiste s megaramky 44.8 x 55 s moznost stavby tak 65 a v pripade Nymsu ma horní loucka 47. No v tom jednom nastavku se hezky rozjely a kdyz jim nestacil tak zacaly stavet volnou stavbu v tech megaramcich ( to bylo mezi 10 a 25 dnem od umisteni) a ted jedou prirozene od zhora dolu ale porad jsou velmi velmi nahusto a stavi v cele siri ulu najednou mwzi krajnimi a prostrednimi plasty neni moc rozdilu . Takze samy drzi velmi kompaktni a huste osidleni plastu a rozsiruji se jen podle svych potreb i kdyz ul ve kterem jsou je v zasade obrovsky.
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Debora (+1), tondabh (+1) | |||
10.05.2015, 11:28 AM
Příspěvek: #228
|
|||
|
|||
(10.05.2015 10:50 AM)jirka.marx napsal(a): S tim prostorem je to zajimavy ale taky zalezi na methode vcelareni . Letos jsem experimentalne ctyri lonske oddelky stahl asi pred mesicem na jeden NN byly to cervencove oddelky a nebyl to velky problem . No a ten nastavek jsem umistil nad prazdne plodiste s megaramky 44.8 x 55 s moznost stavby tak 65 a v pripade Nymsu ma horní loucka 47. No v tom jednom nastavku se hezky rozjely a kdyz jim nestacil tak zacaly stavet volnou stavbu v tech megaramcich ( to bylo mezi 10 a 25 dnem od umisteni) a ted jedou prirozene od zhora dolu ale porad jsou velmi velmi nahusto a stavi v cele siri ulu najednou mwzi krajnimi a prostrednimi plasty neni moc rozdilu . Takze samy drzi velmi kompaktni a huste osidleni plastu a rozsiruji se jen podle svych potreb i kdyz ul ve kterem jsou je v zasade obrovsky. Haribol Jiříku, máš dobrou startovací pozorovací možnost, tak pokud budeš moci zkus něco nafotit, je to jako s rodinama když dáš deseti rodinám prázdný barák, každá si ho zařídí podle svého a to samé bude v Tvém případě u včeliček, každá matka si to zjedná dle svého programu, měj se krásně včeličřkově Tonda. |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Debora (+1) | |||
10.05.2015, 11:50 AM
Příspěvek: #229
|
|||
|
|||
Jo jo toniku ja jsem se zarekl ze do nich nepolezu tak ty v ule kontroluji zespoda v noci pomoci zrcadla a baterky do Nymsu vidim zadnim pozorovacim okenkem ale z toho moc fotek nebude no zkusim to. Je mi jasny ze pojedou kazdy podle svych schopnosti a to tam mam navic tri genetiky. Tyhle langy s megaplodistem se mi libi moc uvidim jak na tom budou s VD a viry
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Miroslav Macek (+1), Miroslav Mareš (+1), tondabh (+1), Debora (+1) | |||
10.05.2015, 01:20 PM
Příspěvek: #230
|
|||
|
|||
U toho Seelyeho je ale spíš korelace malý úl = rojení = míň roztočů.
Todle bude jinej případ, ikdyž taky to bude dobrý, opačně to funguje - teda hodně prázdných plástů = hodně plodu = hodně roztočů. To je ale asi to co myslel Leoš. málo plodu = málo roztočů = málo medu. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)