Poraďte prosím
|
16.05.2017, 10:10 AM
Příspěvek: #377
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
(15.05.2017 05:45 PM)coral napsal(a): Tyden dopredu si pripravit vcelky je fajn a budu to vyuzivat take. I kdyz co ja vim, treba to v mem pripade nebude blbuvzdorne a neco tam provedu spatne. Prosím tě napiš mi na soukromý mejl, vyřešíme to. Včely jsou, na rozdíl od lidí logické. Já se v těch tvých příspěvcích trochu ztrácím. Třeba jsem nepochopil, zda ten plod opustily v nástavku, kde jsi dochovávala matečníky z larvení (nejspíš ne, ale dohaduji se). Nebo, zda jsi takto tzv. nasazovala medník. Nebo píšeš, že jinde opečovávaly matečníky, to asi ty z larvení a pak je opustily a vyrojily se. No to už tam nějaké nejspíš měly založené. Možností je mraky, ale má to svojí logiku, jen je třeba přesně definovat problém, popsat stav. Včely nic nedělají kvůli včelařovi, ale nejprve je pro ně prvořadé zachovat druh, pak včelstvo, matku, plod a včela je na posledním místě. Trubci jsou zvláštní případ, projekt. Podle toho se chovají. U tebe nastala nějaká nerovnováha, prostě byly v nouzi. Třeba byla nerovnováha mezi prostorem a jejich počtem, tedy mohly být, jak píše Michal slabé, mohly zeslábnout (zase z nějakého důvodu, třeba i zdravotního), relativně slabé a pod. Včely si vždy rovnováhu najdou, v tvém případě prostě obsedají to, na co stačí co potřebují. Mnoho lidí si třeba myslí, že když včelám dají mezistěny (fuj to je slovo) , že se jim nevyrojí. Jenže pokud jsou již v rojové náladě, jen to tím urychlí a pod. Když nad tím tak uvažuju, tak jsi asi nezachovala integritu plodu a ten přidaný prostor byl na ně moc. Nějak mi tam nehraje ta mřížka, ty ji používáš jako tak, že rozšiřuješ nad ní a očekáváš, že tam včely dají med?? No to se nejspíš načekáš a navíc ten 5cm vysoký rámeček, to je další oddálení od hnízda s matkou a plodem (důležitými feromony ), teplem.... Mřížka omezuje volný pohyb včel a také matky, budou se ti dusit, pod ní a pokud jsi roztrhla ten plod a nebyl v kontinuitě s tím pod ním, i to je možné vysvětlení. Medu se moc nedočkáš. Generace včelařů ví, že mřížka je největší omezovač plodu i medu. Rozebírat to můžeme ze všech stran. Popiš přesně situaci. Třeba, dno, 1NN plod, 2NN plod, 3NN souše, 4NN souše, mřížka, rám 5cm + přidaný nástavek, obsedají 4NN na černo a pod. Jinak si můžu představit cokoliv. Kdyby to bylo třeba takto, chápu to, plod by měl být v kontinuitě a ony ten prostor navíc v 5NN nezvládly třeba proto, že se na noc stahují k matce a plodu dole a řeší to, co je pro ně důležitější, co zvládnou a když byly dost silné na 4NN, tak na 5NN jejich síla prostě nestačila. Byly tedy relativně slabé. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)