Nařízení SVS k varoáze pro rok 2014
|
26.03.2014, 02:26 PM
Příspěvek: #1
|
|||
|
|||
Nařízení SVS k varoáze pro rok 2014
Na webu SVS se objevil dokument "Varroáza včel - mimořádná veterinární opatření" pro rok 2014. Předpokládám, že to znamená, že již nebudou krajské nařízení, ale pouze jedno celostátní. Pokud se mýlím, tak mne opravte.
Toto nařízení se odkazuje na dokument "METODIKA KONTROLY ZDRAVÍ ZVÍŘAT A NAŘÍZENÉ VAKCINACE NA ROK 2014", kde jsou popsány metodiky ošetření. |
|||
27.03.2014, 02:18 PM
Příspěvek: #2
|
|||
|
|||
RE: Nařízení SVS k varoáze pro rok 2014
Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích, evidovaných v Ústřední evidenci zvířat
a) přípravkem Varidol 125 mg/ml – roztok k léčebnému ošetření včel 3x v období od 10. října 2013 do 31. prosince 2013 v intervalu 14 – 21 dnů v souladu s příbalovou informací k jeho použití nebo b) jiným VLP pro ošetření včel v souladu s příbalovou informací k jeho použití nebo c) jiným přípravkem, určeným pro ošetření včel, v souladu s podmínkami jeho použití pro klinické testování. Pasuje do toho ošetření "čistou" KM z nějakého odpařovače? Co je VLP (LP bude léčebný prostředek, ale to V)? Nějak tu nevidím ten výčet "jedním ze schválených léčiv ze seznamu" a ten výčet s Formidolem, Thymolem apod. Že by tedy další ústupek? |
|||
27.03.2014, 03:17 PM
Příspěvek: #3
|
|||
|
|||
V jako veterinární.
|
|||
27.03.2014, 03:54 PM
Příspěvek: #4
|
|||
|
|||
Aha. To mne nenapadlo
![]() Takže vleze se tam KM, nebo nevleze? Jak budu někomu dokazovat, že jsem léčil, když budu mít jen flašku KM, která mi vydrží při mém počtu úlů roky? V té 2013 vyhlášce to bylo vyjmenováno a byly to jen komerční prostředky (Varridol, Formidol, Thymol ... ). Jo a taky tam v tom chybí replika o vyřezání nebo rozdrásání trubčího plodu, všimli jste si? |
|||
27.03.2014, 04:21 PM
Příspěvek: #5
|
|||
|
|||
No já to sem dal, právě proto, že tomu taky úplně nerozumím. V podstatě tomu bodu C by mohl vyhovět i posyp práškovým cukrem.
Zkusím se příští týden stavit na KVS v Brně, jestli mi to tam vysvětlí... |
|||
27.03.2014, 05:21 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.03.2014 05:54 PM od Aleš Molčík.)
Příspěvek: #6
|
|||
|
|||
Bod c vynechejte, ten je použitelný jen v případě, že by jste se účastnili klinického testování nového přípravku. Vás zajímá bod. b a je určen pro použití schválených VLP a tam patří Formidol, ale nepatří samostatná KM použitá v jiném odpařovači, protože KM není schválena samostatně.
Ale otázka na veterináře by měla být, jestli je nutné pro včelaře řešit dokazování kdy použil "Formidol". Protože to zapisování není kvůli kleštíku nebo dodržování MVO. V MVO to není nikde uvedeno. Ale týká se to medu (produktů) a ochranné lhůtě přípravků po použití ve včelstvu a "Formidol" ochrannou lhůtu nemá, v návodu je jen doporučení. |
|||
27.03.2014, 08:17 PM
Příspěvek: #7
|
|||
|
|||
Na tom taky něco bude ... díky za názor.
|
|||
17.08.2014, 06:58 AM
Příspěvek: #8
|
|||
|
|||
Na Slovensku vydá veterinárna správa každý rok zoznam liečiv, ktoré môže včelár použiť pri ošetrovaní včelstiev. Je len na včelárovi, ktorý prípravok si vyberie.
http://www.vcely.sk/2014/08/15/zoznam-ve...ekov-2014/ |
|||
Hlasování: Rasťo 71 (+1), Aleš Molčík (+1) | |||
17.08.2014, 07:45 AM
Příspěvek: #9
|
|||
|
|||
To kdyby takhle bylo u nás, tak to by byl pro některé včelaře z okolí co znám předzvěst konce světa.
|
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
17.08.2014, 09:44 AM
Příspěvek: #10
|
|||
|
|||
(17.08.2014 07:45 AM)Aleš Molčík napsal(a): To kdyby takhle bylo u nás, tak to by byl pro některé včelaře z okolí co znám předzvěst konce světa. Já bych to doplnil o jeden řádek, zcela porázdný. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)