Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
15.10.2015, 10:47 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.10.2015 10:49 AM od Palino 123.)
Příspěvek: #1
Medovina
Ahojte priatelia. Sezona nám skončila a čaká nás zaslúžený oddych. Verím že ste mali úspešný včelársky rok. Podla môjho názoru k včelárstvu neodmyslitelne patrý aj výroba medoviny. Pripájam navod resp. recept podla ktorého medovinu robím ja. Medovinu robím radšej vo viacerých menších demižónoch - keby sa v jednom niečo náhodou pokazilo ostatné budú v pohode... Pridávam tam len klinčeky ale tu sa fantázií asi naozaj medze nekladú. Budem vdačný ak pripojíte aj vy svoje skusenosti s výrobou medoviny resp. nejaké vychytávky vo výrobe medoviny, aké kvasinky používate alebo odporúčanie daného receptu podla seba upraveného. Taktiež zbieram recepty na medovinu s tradičnou výrobou (zatial najstarší mám z roku 1899) aby som sa dopodrobna dozvedel ako to bolo kedysi. (ak by ste nejaké recepty mali a boli by ste mi ich ochotný poslať do e-mailu budem neuveritelne vdačný Smile ) Príjemnú diskusiu


Přiložené soubory Miniatury
   

.pdf  navod - medovina.pdf (Velikost: 152,87 KB / Stažení: 55)

https://www.facebook.com/groups/16867118...ef=message
Hlasování: Viktor Fenďa (+1), Debora (+1), Aleš Molčík (+1), Jan Brunclík (+1), Rasťo 71 (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
15.10.2015, 10:11 PM
Příspěvek: #2
RE: Medovina
Palino , mohol by si prosímťa zavesiť sem ten recept z roku 1899? Ďakujem

Pozrite na tie včely :„Znášajú med celé tisícročia ,aby zachovali rod! Jedna padne, druhá ju nahradí. Všetko ich nivočí. Mráz ,choroby aj my, ľudia. Ale včelstvo žije stále, hádam večne.“
Vigor , B10,12 Trnavská rovina 150m/nm
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
15.10.2015, 10:43 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.10.2015 10:52 PM od Palino 123.)
Příspěvek: #3
RE: Medovina
Nejde mi to sem prilepit lebo to je scann knihy a má to 52 Mb Undecided . Ale poslal som vám to na e-mail. Malo by sa to dať odtial bez problémov stiahnuť...

https://www.facebook.com/groups/16867118...ef=message
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
16.10.2015, 09:26 AM
Příspěvek: #4
RE: Medovina
Pavol, dávam sem tvoj link úložiska na googli : https://drive.google.com/file/d/0B-mqCd9...iew?pli=1.
Malo by to fungovať.

Pozrite na tie včely :„Znášajú med celé tisícročia ,aby zachovali rod! Jedna padne, druhá ju nahradí. Všetko ich nivočí. Mráz ,choroby aj my, ľudia. Ale včelstvo žije stále, hádam večne.“
Vigor , B10,12 Trnavská rovina 150m/nm
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Palino 123 (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
16.10.2015, 09:55 AM
Příspěvek: #5
Thumbs Up RE: Medovina
Smile Ďakujem za "technickú podporu". Funguje to bezchybne . Je to ovela lepsie ako posielať to po mailoch. Budem sa to musieť naučiť aj ja toto.. Smile

https://www.facebook.com/groups/16867118...ef=message
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
16.10.2015, 03:55 PM
Příspěvek: #6
RE: Medovina
Několik let používám kvasinky Schimansky - Power, mají velký rozsah kvasné teploty a nemají tak silnou bouřlivou fázi. Přidávám živnou sůl (dokonce se doporučuje ztrojnásobit množství z návodu). Kvasím ve skleněných demižonech s bublačkou. Do bublačky nalévám líh, nepřitahuje to tolik mušek, které se tam normálně topí.
Prý to jde vykvasit i v plastových sudech, ale to by se mi asi nelíbilo.....
Zpočátku jsem přidával do demižonu kousek skořice, prý pro lepší vyčeření, ale už ji nedávám, dělám čistě přírodní medovinu a s čeřením problém nemám.
Celkově doporučuji vysokou úroveň čistoty (nádob, nářadí i vstupního materiálu), medovina je velmi ochotná přijímat pachutě.
ms
Hlasování: Debora (+1), Leoš Dvorský (+1), Aleš Molčík (+1), Palino 123 (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
16.10.2015, 04:45 PM
Příspěvek: #7
RE: Medovina
Tiez som nazoru ze cistota nadob a vsetkeho okolo toho je prvorada. Predsa... Budeme to v prvom rade pit my alebo nasli znamy... Tie plasove nadoby som neskusal ani ja ale uz som sa s tym tiez stretol aj ked v konecnom dôsledku ked sa pouziju plastove nadoby atestovane na styk s potravinami mozno by to bolo uplne v poriadku s tym ze clovek usetry nemalo peniazkou narozdiel od sklenenych demizonov. Nebranim sa myslienke niekedy to skusit ale bude to v mojom oblubenom malom mnozstve keby nieco.... Smile Ja osobne pouzivam kvasinky Oenoferm Freddo F3 (chladnomilne suche vinne kvasinky). Robil som len zakvas bez zivnej soli. Nakopli sa v pohode, zatial idu ako hodinky. Pridal som len klinceky a cirenie tiez necham na matku prirodu...

https://www.facebook.com/groups/16867118...ef=message
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
20.10.2015, 10:35 PM
Příspěvek: #8
RE: Medovina
Protože ročně kvasím cca 100 000 litrů vína ,dovolím si několik poznámek ke kvašení obecně.
Na začátek kvašení je dobré jemně ohřát kvasné médium (medovinu) na cca 20-23 stupňů,kvašení pak začne bezproblémově po přidání předem rehydrovaných kvasinek.K ohřívaní v malém je dobré použít skleněné akvarijní topítko,má i termostat.
Doporučují dávku cca 25 gramů kvasinek/100 l ,rehydrovat(oživit) dle návodu. Kvasinkami nejde předávkovat.
Pokud chcete přidávat živnou sůl,je dobré celkovou dávku rozdělit na poloviny nebo třetiny ,např. část na začátku kvašení a část po několika dnech kvašení.
Podle dotazu u technologa dodavatele kvasinek je na medovinu vhodné použít kmen kvasinek Oenoferm Bouqet,stejně jako výživu pro kvasinky je k dostání i v eshopu na
http://www.proneco.cz, nebo i jinde.Mají i malé balení .
Pokud by se někomu medovina nečistila, lze použít přečíření Bentonitem,je to v podstatě přečištěná jílovitá zemina,takže žádná chemie. Dávkování obligátních 100 gramů/100 litrů.
Zbývá jen popřát Na zdraví !

Příroda si s námi poradí......
Hlasování:
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
21.10.2015, 08:08 AM
Příspěvek: #9
RE: Medovina
Teplota je důležitá, proto nechávám výrobu medoviny na léto.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
26.01.2016, 08:35 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.01.2016 08:36 PM od Palino 123.)
Příspěvek: #10
RE: Medovina
A medovinka je hotová... Nie je síce ukážková ale na moje spotrebovanie stačí.. Smile Každý sa učí a na dobrú medovinu treba dlhoročné skusenosti.... nuž, ja to časom doladím.. Smile Ale aj tak si myslím že nieje najhoršia...


Přiložené soubory Miniatury
   

https://www.facebook.com/groups/16867118...ef=message
Hlasování: Aleš Molčík (+1), Debora (+1), schützmeister (+1), Václav Návara (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)