![]() |
Medovina - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecné informace (/forum-Obecne-informace) +--- Fórum: Nástěnka (/forum-Nastenka) +--- Téma: Medovina (/tema-Medovina) Stránky: 1 2 Všechny stránky |
Medovina - Palino 123 - 15.10.2015 10:47 AM Ahojte priatelia. Sezona nám skončila a čaká nás zaslúžený oddych. Verím že ste mali úspešný včelársky rok. Podla môjho názoru k včelárstvu neodmyslitelne patrý aj výroba medoviny. Pripájam navod resp. recept podla ktorého medovinu robím ja. Medovinu robím radšej vo viacerých menších demižónoch - keby sa v jednom niečo náhodou pokazilo ostatné budú v pohode... Pridávam tam len klinčeky ale tu sa fantázií asi naozaj medze nekladú. Budem vdačný ak pripojíte aj vy svoje skusenosti s výrobou medoviny resp. nejaké vychytávky vo výrobe medoviny, aké kvasinky používate alebo odporúčanie daného receptu podla seba upraveného. Taktiež zbieram recepty na medovinu s tradičnou výrobou (zatial najstarší mám z roku 1899) aby som sa dopodrobna dozvedel ako to bolo kedysi. (ak by ste nejaké recepty mali a boli by ste mi ich ochotný poslať do e-mailu budem neuveritelne vdačný ![]() RE: Medovina - Rasťo 71 - 15.10.2015 10:11 PM Palino , mohol by si prosímťa zavesiť sem ten recept z roku 1899? Ďakujem RE: Medovina - Palino 123 - 15.10.2015 10:43 PM Nejde mi to sem prilepit lebo to je scann knihy a má to 52 Mb ![]() RE: Medovina - Rasťo 71 - 16.10.2015 09:26 AM Pavol, dávam sem tvoj link úložiska na googli : https://drive.google.com/file/d/0B-mqCd9MM1crYVR2LTF5b2VaNEk/view?pli=1. Malo by to fungovať. RE: Medovina - Palino 123 - 16.10.2015 09:55 AM ![]() ![]() RE: Medovina - Martin Smutný - 16.10.2015 03:55 PM Několik let používám kvasinky Schimansky - Power, mají velký rozsah kvasné teploty a nemají tak silnou bouřlivou fázi. Přidávám živnou sůl (dokonce se doporučuje ztrojnásobit množství z návodu). Kvasím ve skleněných demižonech s bublačkou. Do bublačky nalévám líh, nepřitahuje to tolik mušek, které se tam normálně topí. Prý to jde vykvasit i v plastových sudech, ale to by se mi asi nelíbilo..... Zpočátku jsem přidával do demižonu kousek skořice, prý pro lepší vyčeření, ale už ji nedávám, dělám čistě přírodní medovinu a s čeřením problém nemám. Celkově doporučuji vysokou úroveň čistoty (nádob, nářadí i vstupního materiálu), medovina je velmi ochotná přijímat pachutě. ms RE: Medovina - Palino 123 - 16.10.2015 04:45 PM Tiez som nazoru ze cistota nadob a vsetkeho okolo toho je prvorada. Predsa... Budeme to v prvom rade pit my alebo nasli znamy... Tie plasove nadoby som neskusal ani ja ale uz som sa s tym tiez stretol aj ked v konecnom dôsledku ked sa pouziju plastove nadoby atestovane na styk s potravinami mozno by to bolo uplne v poriadku s tym ze clovek usetry nemalo peniazkou narozdiel od sklenenych demizonov. Nebranim sa myslienke niekedy to skusit ale bude to v mojom oblubenom malom mnozstve keby nieco.... ![]() RE: Medovina - OldaVP - 20.10.2015 10:35 PM Protože ročně kvasím cca 100 000 litrů vína ,dovolím si několik poznámek ke kvašení obecně. Na začátek kvašení je dobré jemně ohřát kvasné médium (medovinu) na cca 20-23 stupňů,kvašení pak začne bezproblémově po přidání předem rehydrovaných kvasinek.K ohřívaní v malém je dobré použít skleněné akvarijní topítko,má i termostat. Doporučují dávku cca 25 gramů kvasinek/100 l ,rehydrovat(oživit) dle návodu. Kvasinkami nejde předávkovat. Pokud chcete přidávat živnou sůl,je dobré celkovou dávku rozdělit na poloviny nebo třetiny ,např. část na začátku kvašení a část po několika dnech kvašení. Podle dotazu u technologa dodavatele kvasinek je na medovinu vhodné použít kmen kvasinek Oenoferm Bouqet,stejně jako výživu pro kvasinky je k dostání i v eshopu na http://www.proneco.cz, nebo i jinde.Mají i malé balení . Pokud by se někomu medovina nečistila, lze použít přečíření Bentonitem,je to v podstatě přečištěná jílovitá zemina,takže žádná chemie. Dávkování obligátních 100 gramů/100 litrů. Zbývá jen popřát Na zdraví ! RE: Medovina - Aleš Molčík - 21.10.2015 08:08 AM Teplota je důležitá, proto nechávám výrobu medoviny na léto. RE: Medovina - Palino 123 - 26.01.2016 08:35 PM A medovinka je hotová... Nie je síce ukážková ale na moje spotrebovanie stačí.. ![]() ![]() |