Krmení na volné stavbě
|
13.06.2014, 02:53 PM
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: Krmení na volné stavbě
(13.06.2014 01:14 PM)schützmeister napsal(a): Když nechci krmit, a tím myslím i přesun medu mezi včelstvy, může dobře fungovat klasická metoda, tzn. točit jen plná vyrojená včelstva a neomezovat rabování, tedy více včelstev z nichž přežije jen část, podle aktuálních klimatických podmínek. jo, to je klasika, tu pětiletku u nás včelstva ještě neukončila. Mám ale pocit, že ten ten zmíněný přesun medu bude letos zjevný. |
|||
29.06.2014, 03:19 PM
Příspěvek: #12
|
|||
|
|||
(29.06.2014 02:23 PM)Aleš Molčík napsal(a): ...medníky jsou téměř prázdné...Už jsem se na tu bídu nemohl koukat, dnes začínám krmit. Taky z toho důvodu, že jediný japonec, který je přikrmovaný aby vystavěl, už několikrát vyrabovali i když bylo česno zúžené na dvě včely. Letos budou na cukru a na tom co si ještě průběžně donesou, o medné komoře si mohou jen nechat zdát. |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
29.06.2014, 08:11 PM
Příspěvek: #13
|
|||
|
|||
a jak se Kájo vyvíjejí krakonošky od Michala?
|
|||
21.08.2014, 10:10 PM
Příspěvek: #14
|
|||
|
|||
Zdravím všechny,
chtěl jsem se vás zeptat s odstupem 2 měsíců, jak proběhlo nebo probíhá krmení u vás v této době? Nebo už máte nakrmeno? Zatím včelstva dokrmuju (jsou to 2 roje a 2 smetence) cukrem, ale do budoucna bych chtěl využívat mednou komoru nad plodištěm (volná stavba na horních loučkách na šířku dvou nástavků Langstroth 2/3). Máte někdo zkušenosti s takovou variantou? Děkuji. Marek |
|||
22.08.2014, 07:59 AM
Příspěvek: #15
|
|||
|
|||
Zdravím, úplně tomu popisu nerozumím, máš půdorys úlu jako 2 nástavky langs nebo máš 2 nástavky na sobě a jeden bude plodiště a druhý medná komora?
|
|||
22.08.2014, 02:44 PM
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
(21.08.2014 10:10 PM)Marek Lžičař napsal(a): Zdravím všechny,Jako začátečník s prvým včelstvem 5. kětna jsem konal věci z knih a doslechu. Když jsem objevil 21.5. matečník uprostřed plástu poučen z hromady přečteného, udělal jsem oddělek 1 plod zavíčkovaný s matečníkem ,4 zásobní pyl + med, 2 souše, vše do 39X24 jednoho nástavku. 28.5. jsem začel přikrmovat ale 2.6 včel více ale matečník stále zavíčkován = malér. Kamarád mi volal že má slabounký roj který nechce dávat do původního jestli jej chci - bral jsem. Dne 6.6 přes noviny spojil takto . Roj dolu v jednom nástavku ( maximálne obseduté 4 plásty + 7 mezistěn) a nad něj ten nepovedený oddělek. Dnes jsou ve čtyřech nástavcích s mednou komorou kterou neunesu a podmet je večer plný že není vidět na druhou stranu spad Vd dva kusy denně. To spojení asi matku z roje obdivuhodně nastartovalo, Zato to včelstvo ze kterého jsem bral bylo podtrženo a je pouze ve třech nástavcích a sype se z něj 30 ks Vd denně. Poučení , novému včelstvu neco brát je nesmysl, když spojíš dvě slabá včelstva vyděláš na tom a je to lepší než se trápit s neduživci. Loupežení včel ???, nevím snad je to signál že ty co zásoby neubrání i přes zůžení česna , nemají nárok na existenci, nebo myslíte že ne ? Jindřich Jindřich |
|||
24.08.2014, 10:01 PM
Příspěvek: #17
|
|||
|
|||
(22.08.2014 07:59 AM)Milan Urík napsal(a): Zdravím, úplně tomu popisu nerozumím, máš půdorys úlu jako 2 nástavky langs nebo máš 2 nástavky na sobě a jeden bude plodiště a druhý medná komora? Asi jsem to napsal ne úplně srozumitelně ![]() Díky |
|||
24.08.2014, 10:39 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 24.08.2014 10:41 PM od Aleš Molčík.)
Příspěvek: #18
|
|||
|
|||
To mi připomíná dadant. Jde o to, že včely dají přednost celistvému dílu ve spodním nástavku a pokud bude včelstvo slabší, tak medná komora nahoře nemusí fungovat, protože včely dají přednost celistvému dílu dole a nahoru se nedostanou v zimě přes mezeru. U mě při použití trámků včely moc nedostavují dílo k horní loučce spodního nástavku. Při takové velikost úlu o třech NN nástavcích by bylo výhodnější nechat spojené nástavky nahoře a jeden samostatný dole. včely ten spodní na zimu opustí a stáhnou se nahoru.
Mám jeden letošní roj usazený přes tři NN s horními loučkami jen v horním nástavku a dílo mají postavené přes všechny tři nástavky, pohled ze spodu je perfektní. Příští rok je rozšířím dolů a nechám je jako v klátu. Druhý slabší roj si postavil dílo přes dva nástavky. Dílo mají přichycené nahoře k loučkám a jinak se nedotýká nikde stěn. Je to takový hrozen z plástů a včel, postavily jen to co obsedly. |
|||
Hlasování: schützmeister (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
24.08.2014, 10:52 PM
Příspěvek: #19
|
|||
|
|||
(24.08.2014 10:39 PM)Aleš Molčík napsal(a): To mi připomíná dadant. Jde o to, že včely dají přednost celistvému dílu ve spodním nástavku a pokud bude včelstvo slabší, tak medná komora nahoře nemusí fungovat, protože včely dají přednost celistvému dílu dole a nahoru se nedostanou v zimě přes mezeru. U mě při použití trámků včely moc nedostavují dílo k horní loučce spodního nástavku. Při takové velikost úlu o třech NN nástavcích by bylo výhodnější nechat spojené nástavky nahoře a jeden samostatný dole. včely ten spodní na zimu opustí a stáhnou se nahoru. To je dost zajímavé...jak potom s takhle velkými plásty (na výšku 3 NN) pracuješ? Pro včely mi to připadá opravdu výborné, ale pro včelaře docela makačka. Variantu s mednou komorou jsem chtěl použít hlavně proto, abych nemusel do budoucna moc používat cukr na krmení, ale nechat je zanosit mednou komoru a pak medník(y) pro vytočení. Nepoužívá Dadant vysoký plodištní nástavek pak MM a pak medníky? Pracuje se také s mednou komorou? |
|||
24.08.2014, 11:16 PM
Příspěvek: #20
|
|||
|
|||
A nad plodištěm chceš již nástavek s rámky (když chceš vytáčet) nebo taky trámky. Já včely vedu na jednom stanovišti pouze do síly 3 NN Lang, ale vzhledem ke zkušenostem nevím, jak se Ti bude dařit při dalším nástavku jako medná komora a další na med. Ona ta práce s trámky v Langu musí být opatrná, stalo se mi i ulomení plástu, především ty s medem se lehko ulomí nebo utrhnou, včely při stavbě na trámkách hodně nadstavují do stran, ne každý plást je stejný a rovný,...dále včely v tomto systému hodně drží strukturu plod, pyl, zásoby, vše u sebe, když jsem použil mateří mřížku, i při dobré snůšce pouze 1 včelstvo přešlo a nosilo nad MM, ostatní to bouchali všude možně pod MM, nadstavovali, nahoru se jim nechtělo ani po převěšení plodu, který vyvedli a pak zas šup dolů pod MM,...Kdybych měl vést včely pouze na přírodním díle, tak po 2 letech porovnávání bych si vybral: rámky bez mezistěn, japonský úl nebo warré.
|
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1), Leoš Dvorský (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)