K čemu místní ekotyp?
|
01.11.2013, 01:15 PM
Příspěvek: #6
|
|||
|
|||
RE: K čemu místní ekotyp?
(31.10.2013 02:55 PM)schützmeister napsal(a): Naprosto bombové - ač ne nové, jsou závěry od Per Kriega z Apimondie, uveřejněné v Moderním včelaři 5/2013 i Včelařství 11/2013. Já osobně nedám na funkcionáře nebo vědce, protože zpravidla nejsou dobrými včelaři a už vůbec ne pozorovateli. Umět pozorovat, poznat je pro chov to nejdůležitější, techniky zvládnou průměrně inteligentní oragnutáni v ZOO. Myslím, že třeba podívat se na to, jak vznikaly druhy a plemena včel. Tam nalezneme mnohé k pochopení našeho dalšícho chovu a správné orientaci. Jsou tam hodně protichůdné tendence, na jedné straně velká variabilita a na druhé inbreeding. Jedno bez druhého asi není možné nebo výsledky jsou takové jaké jsou. Je třeba nalézt míru a to je kumšt. Dnešní chovatelé tohle vůbec nerespektují a prostě nepřevzali zodpovědnost za další vývoj včely medonosné. Mají jen zodpovědnost za vlastní příjmy a to je legální, pochopitelné. Nepochopitelné je jen chování včelařů, kteří na jedné straně kritizují globalizaci a na druhou se globalizačně chovají a nevidí místně přizpůsobené kmeny. Všude kam se ale obrátím, takové jsou jen nejsou často prošlechtěny na vlastnosti, které se upřednostňují, třeba mírnost. Tomu je třeba se věnovat. Jsem přesvědčen, že i v souvislosti, s nesmyslnými dotacemi na matky, resp. nesmyslně nastavenými (měly by je dostávat ti co skutečně něco dělají a z toho důvodu mají ztráty, ne zlatokopové, či běžní množitelé, kterých je u nás 99%), vznikne nový trh, on už vlastně vzniká. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)