Japonský úl
|
08.06.2014, 10:50 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.06.2014 10:51 PM od Debora.)
Příspěvek: #271
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
(02.06.2014 09:25 AM)Crha Karel napsal(a): Jsa zvyklý podávat oddělkům krmení shora zhotovil jsem krmící nástavek s tenčími stěnami abych eliminoval přesah stropní mřížky a vložil kyblík s roztokem. Po jednodenní kontrole jsem musel krmící nástavek zrušit a vložit roztok dolů k česnu. To's mě vyděsil Kájo, šla jsem to zkontrolovat... Ale dávám přes krmící nástavek pytlovinu a zatím na ní žádná včelstva nestavěla. ![]() ![]() ![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Miroslav Mareš (+1) | |||
09.06.2014, 08:28 AM
Příspěvek: #272
|
|||
|
|||
(06.06.2014 11:49 AM)Macek napsal(a):(06.06.2014 10:08 AM)Lucínek napsal(a): 2 nástavky není mnoho, mě i takhle malý roj prostavěl 2 nástavky mého 16cm vysokého hexagonu za cca týden až 10 dnů. Myslím, že by to chtělo jim do týdne ještě alespoň 1-2 podsadit. Stano, veru mal si pravdu. Stavajú ako divé. Nádstavok som pridal a keby som bol pridal aj dva nič sa nedeje. Pri týchto horúčavách im trochu volného úľového priestoru vadiť nebude. Zázrivá , 650m |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
09.06.2014, 08:55 AM
Příspěvek: #273
|
|||
|
|||
Nakonec mě samotného ten pokrok taky překvapil a poněkud zaskočil. Ten roj, o kterém jsem mluvil, je po 17 dnech stavby na dně 4. nástavku a musel jsem podstavovat taky.
Fotky jsem dával sem: http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Madar...on=newpost když už jste mi tady kolektivně překřtili ty mé Japonce na Maďary ![]() A druhé včelstvo trochu slabší za dobu o něco kratší teď staví 3. nástavek, takže musím rychle dodělat další nástavky, abych měl nejpozději na konci týdne zase co podsazovat ![]() |
|||
Hlasování: Debora (+1), tondabh (+1) | |||
09.06.2014, 10:38 PM
Příspěvek: #274
|
|||
|
|||
(08.06.2014 10:50 PM)Debora napsal(a): Ale dávám přes krmící nástavek pytlovinu a zatím na ní žádná včelstva nestavěla.Ono to záleží především na konkrétním včelstvu. Když chtějí stavět, staví na čemkoliv. Když jsem měl snahu nechat v langu jen osm rámků, stavěly některé na chybějící pozici loučky 1 a 10 na folii, na síťovině i na plechovém spodku víka. Máš slušně vychované včely, buď ráda ![]() |
|||
Hlasování: Debora (+1), tondabh (+1) | |||
10.06.2014, 12:16 AM
Příspěvek: #275
|
|||
|
|||
Haribol Karle, ale asi to bude spíše tím, že je krmím až když začnou stavět.
|
|||
11.06.2014, 11:18 PM
Příspěvek: #276
|
|||
|
|||
Tondo, měl bych jeden dotaz - když už je nějaký úl takový "člověk plný medu", není pro ty včely vhodné, aby měly kromě hlavního česna ještě k dispozici očko / očka?
Přeci jen v opačném případě to znamená cestu metr a půl dlouhým labyrintem, když se potřebují dostat až nahoru ... |
|||
11.06.2014, 11:30 PM
Příspěvek: #277
|
|||
|
|||
Létavky se nahoru dostat nepotřebují.
|
|||
Hlasování: Martin Nezbeda (+1), Debora (+1), tondabh (+1) | |||
12.06.2014, 12:04 AM
Příspěvek: #278
|
|||
|
|||
(11.06.2014 11:18 PM)Lucínek napsal(a): Tondo, měl bych jeden dotaz - když už je nějaký úl takový "člověk plný medu", není pro ty včely vhodné, aby měly kromě hlavního česna ještě k dispozici očko / očka? Haribol Stáníku, pokud chceš očka žádný problém, otestuj to, ale již jsem to zde vysvětloval Kájovi, že pokud by usadil nové včelstvo rovnou do 1,5 m vysokého úlu, měli by včelky zbytečnou honičku nahoru dolu, ale pokud se již jedná o vystavené dílo, tak včelky neběhají až nahoru, ale nektar předají v dolní části koleginím a ty ho posunují kam patří. Pokud budeš chtít očka testovati, tak pozor na jeden faktor a to kde bude otevřené očko bude nejspíš i plod, tak testuj a dej vědět, měj se krásně okatě, Tonda. |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
12.06.2014, 06:16 AM
Příspěvek: #279
|
|||
|
|||
https://www.dropbox.com/sh/0r4q440eiigxdna/LntvJoF8IQ#/
To je odkaz na dutinový úľ. Mňa zaujalo riešenie pevnej, neodvetranej povaly úľa. Úľ má ako letáč očká a namiesto zasieťovaného dna má nadstavok naplnený drevenou štiepkou, ktorá pohlcuje vlhkosť. stekajúcu po stenách dutiny ku dnu, kde vsiakne do pôdy. Je to snaha včelára o vytvorenie podmienok ako v dutine stromu. |
|||
Hlasování: Aleš Molčík (+1) | |||
13.06.2014, 06:53 PM
Příspěvek: #280
|
|||
|
|||
Když jsem vyráběl první model japončíka, napadlo mě, že by se mohla hodit vyndávací česnová stěna. Nyní - v době přikrmování osazeného roje - jsem to ocenil a bez složitějšího zvedání mohu snadno šoupnout misku s roztokem. Česno si slušně střeží a zatím se ani v okolí moc neloupí.
Další verze (není nafocena) má vyndávací zadní stěnu. Třeba to bude někoho inspirovat. Čech = kutil. Včelař = kutil. Český včelař = kutil2 |
|||
Hlasování: Miroslav Mareš (+1), Miroslav Macek (+1), Jan Hucko (+1), Debora (+1), renttip (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)