Důležité informace k právě probíhající přeregistraci účtů
Vážení k 1.4. 2020 zahajujeme slibovanou přeregistraci účastníků hnutí Šance pro včely - více informací zde


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Environment a zdravá výživa
06.01.2014, 07:49 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 06.01.2014 08:35 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #1
Environment a zdravá výživa
Uzamknúť vlákno o zdravej prírode a zdravej výžive považujem za nešťastný krok, pretože to je téma, ktorá nás, prírodných včelárov, musí zaujímať všetkých. Ak cítil Toník potrebu, mohol predsa sám založiť vlákno čisto s vegetariánskymi receptmi. Nič mu v tom nebránilo. Zdravá výživa, to predsa nie je vegetariánstvo. Človek je síce všežravec, ale knihu v žalúdku nemá. Preto opätovne zakladám vlákno "Environment a zdravá výživa", a to bez toho, aby som porušoval práva tých ostatných okolo seba, v ktorom je slobodný priestor pre všetky názory o ekológii, chutných receptoch, zdraví a výžive. Nechcem, aby v našom hnutí platil všeobecne uznávaný názor z okolia nás, kde sloboda je a vždy bola len snom. Ak admin prehodnotí svoje rozhodnutie a odomkne vlákno týkajúce sa aj nášho prírodného včelárenia, potom bude stačiť preniesť príspevky z tohto vlákna do toho pôvodného.

Geneticky modifikované potraviny - toto slovní spojení rezonuje v poslední době alternativními, ale už i komerčními médii. Mnohé z článků na stránkách o zdravé výživě varují před extrémní škodlivostí GMO, ale málokterý autor uvádí podrobnější detaily o tom, proč a jak poškozují lidský organismus, resp. životní prostředí.
Bylo velmi nešťastné, že se povolilo, aby GMO prorazilo na trh s takovou vehemencí. Pro analýzu celého problému se však musíme podívat hlouběji do historie potravinářského i farmaceutického průmyslu.
Brambory jí asi každý Slovák. GMO brambory byly první experimentální plodinou s obsahem toxikotvorných genů Bacillol thuringiensis. Toto složení si zachovaly dodnes. A jakoby to nestačilo, obsahují (prý pro zlepšení konzistence) geny z mola voskového - Achroia Grisella . Tady už jde o skutečně dost nechutný, hybridní, hmyzo-bakteriální-bramborový mutant na vašem talíři!
Les, to je prirodzené prostredie pre našu včelu. Jeden hektar konopí poskytuje za rok čtyřikrát více vlákniny, než jeden hektar lesa za 30 let! Orientace na výrobu papíru z tohoto zdroje by zamezila hrozivému kácení lesů a následnému poškozování životního prostředí. Z konopí lze vyrábět různé druhy papíru a kartonu, které disponují lepšími vlastnostmi než papíry ze dřeva.

A aby tu bol aj recept podporujúci naše zdravie, uvádzam opäť náš, včelársky.
Sú tomu už dve desaťročia čo mi priateľ Július Boďa zo Svitu dal recept na výrobu medového vína. Medové víno podľa tohoto receptu je vysokohodnotný nápoj, a to pre svoje zložky, lebo med nevaríme a nevystavujeme ho vysokým teplotám nad 45 stupňov Celzia. Medové víno, ako nápoj, nesmieme medom oklamať a na 100 litrov medového vína musíme dať najmenej 40 kg medu.
Dávka na 100 litrov zákvasu medového vína je 40 až 50 kg medu, 70 litrov pramenistej prevarenej vody, 5 litrov odvaru z byliniek, aby vylepšili chuť medového vína. Odvar si pripravíme zo zmesi lipového kvetu, materinej dúšky, ¼ dielu mäty piepornej, komonice lekárskej a strezalky. Ďalej 10 gramov kaliumpyrosulfit (pyrosiričitan draselný K2S2O5) alebo natriumpyrosulfit (pyrosiričitan sódny Na2S2O5), 20 balíčkov sufitových kvasiniek alebo tekuté ušľachtilé kvasinky, ktoré dostaneme kúpiť vo vinárskych závodoch alebo si ich môžeme objednať v drogérii, 20 balíčkov živnej soli pre kvasinky značky Vínka (stredný fosforečnan amonný čistý), asi 35 gramov, a 60 gramov kyseliny vínnej, vínny kameň .
Pri výrobe medového vína si 3 až 4 dni pred prípravou hlavného kvasu rozmnožíme kvasinky podľa návodu, ktorý je priložený v každom balíčku. Med rozriedime vo vode, dobre rozmiešame, pridáme rozmnožené kvasinky a ostatné prísady, ktoré rozmiešame každú zvlášť asi v jednom litri medového roztoku, ešte raz dobre rozmiešame a nádobu uzavrieme kvasnou zátkou, ktorú sme naplnili koňakom. Nádoba nesmie byť celkom plná. Postavíme ju na teplejšie miesto, kde sa udržuje teplota okolo 20 až 25 stupňov Celzia. Tu prebehne búrlivé kvasenie, ktoré nesmie byť príliš rýchle a trvá asi 4 až 5 týždňov. Prvé tri dni je roztok zdanlivo v kľude, len sa zakaľuje. To sa kvasinky rýchlo množia. Potom nasleduje vlastná práca kvasiniek. Kvasinky, ktorých v roztoku množením značne pribudlo, premieňajú cukor v roztoku na etylalkohol, pričom sa uvoľňuje oxid uhličitý a uniká z nádoby v podobe bubliniek. Pri búrlivom kvasení pracujú kvasinky z počiatku veľmi rýchlo, ale po 14 dňoch sa kvasenie značne spomalí, väčšina opotrebovaných kvasiniek je na dne nádoby a tak roztok dokvasuje. Aby sa tohto dokvasujúceho procesu mohlo zúčastniť čo najviac kvasiniek, necháme nádobu ešte ďalších 14 dní v tejto miestnosti v kľude.
Po búrlivom prekvasení, čiže asi po 6 týždňoch, keď sa medové víno začína čistiť, stiahneme ho do druhej nádoby. Stáčame gumovou hadicou takým spôsobom, že pripevníme hadicu k tenkej tyčke z dreva tak, aby koniec hadice v demižóne bol nad usadeninou kvasiniek. Robíme tak preto, aby sa mŕtve kvasinky nedostali do novej nádoby. A súčasne kmitáme voľným koncom v druhej nádobe, aby sme sa zbavili čo najviac oxidu uhličitého. Nádobu, do ktorej pretáčame, naplníme úplne, aby nedošlo k zoctovateniu medového vína. Kvasnú nádobu môžeme doplniť prevarenou a ochladenou vodou, prípadne kvasom z inej nádoby. Priateľ Boďa uvádza, že pri naplnení druhej nádoby môžeme nechať voľný priestor jeden liter.
Na takto naplnenú nádobu dáme znova kvasnú zátku a prenesieme do suchej pivnice alebo miestnosti, kde je teplota okolo 10 stupňov Celzia. Tu kvasenie pokračuje pomalšie, nádobu ponecháme v kľude asi 3 mesiace a dbáme na to, aby v kvasnej zátke bol vždy koňak. Počas týchto mesiacov medové víno dokvasuje. Časť medového vína ubudne, preto je nutné občas nádobu doplniť rovnakým druhom medového vína alebo prevarenou a ochladenou vodou. Počas dokvasovania sa medové víno čistí a dozrieva. Medové víno je zrelé a schopné plniť do fliaš, ak sa trocha medového vína v otvorenej fľaši nezakalí. Pri prvom pretáčaní, po búrlivom kvasení, sme plnili nádobu zhora, aby sa medové víno prevetralo. Pri druhom stáčaní medového vína do fliaš sa dáva voľný koniec hadice na dno fľaše, aby sa čo najmenej medové víno dostalo do styku so vzduchom. Medové víno stáčame do tmavých fliaš, dobre vyumývaných teplou sódovou vodou a dobre povyplachovaných a usušených. Fľaše uzavierame vlhkým korkom a ukladáme ležato, aby medové víno zvlhčovalo korok. Cez suchý korok má totiž vzduch prístup k medovému vínu a môže dôjsť ku zmene chuti. Fľaše uložíme do suchej pivnice, v tme, s teplotou okolo 10 až 14 stupňov Celzia, aby korok nesplesnivel, namočíme hrdlo fľaše do zmesi 3 dielov parafínu a 1 dielu vosku.
Medové víno má buket po mede aký sme použili. Keď chceme mať víno inej chuti nemusíme pridať odvar z byliniek, ale hneď po naplnení prvej nádoby, pridáme v plátenom vrecku rôzne aromatické korenie, ako hrebíčky, zázvor, škoricu, chmeľ, hrozienka a podobne.
Takýmto postupom si môžeme vyrobiť medové víno aj v menšom množstve, napríklad 10 litrov, skvasením ovocných štiav, muštu a medu, čím získame vynikajúci liečivý nápoj. Ak pridáme na 10 litrov medového kvasu 3 litre ríbezľovej šťavy, získame nápoj, ktorý nám účinne pomôže zbaviť sa jarnej únavy. Podobný účinok bude mať medové víno, ak do kvasu pridáme 3 kg umytých, na oboch koncoch poodrezávaných a nerozmiaganých šípok. Takéto medové šípkové víno je účinným pomocníkom pri chrípkovom ochorení, infekčnom ochorení dýchacích ciest, krvácaní z ďasien, zápale obličiek a močového mechúra. Medové bazové víno, ktoré získame pridaním 3,5 litra bazovej šťavy, lieči zachrípnutie, pomáha pri odkašlaní, je účinné ako preháňadlo, možno ho použiť na potenie a pri odtučňovaní. Ak použijeme ako prísadu do zákvasu 3,5 kg umytých trniek, ktoré zbavíme stopiek, rozmiagame, sparíme 1 a ¾ litrom vriacej vody a ochladíme, získame medové trnkové víno, ktoré upravuje tráviace ťažkosti a pomáha odstrániť nadúvanie.
Nezabúdajme pri úvahách o užití medu aj na takýto nápoj, medové víno, ktoré už v staroveku ľudia pri rôznych slávnostiach popíjali. Tak na zdravie a na dobrý úžitok, priatelia!
Hlasování: Aleš Molčík (+1), Petr Jezowicz (+1), Ing.Jiří Šturma (+1), Miroslav Mareš (+1), Debora (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
15.01.2014, 08:32 AM
Příspěvek: #2
RE: Environment a zdravá výživa
[Obrázky: 1545900_633451563357879_973705627_n.jpg]
Hlasování: Debora (+1), Petr Jezowicz (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
13.03.2014, 12:47 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 14.03.2014 01:43 AM od Debora.)
Příspěvek: #3
RE: Environment a zdravá výživa
tajné obchodní dohody TTIP a CETA, aneb konec demokracie?

Cílem utajování je snížit riziko opozice skupin, které dohoda ohrožuje. Tajnůstkářství a nedostatečná informovanost prospívají megakorporacím a omezují vliv veřejnosti a nezávislých odborníků.

Dohoda je projednávána za zavřenými dveřmi pod taktovkou nadnárodních společností. K diskuzi jsou přizvány firmy a obchodní skupiny jako Nestlé, Cargill, DuPont, asociace tabákových firem nebo asociace výrobců vepřového masa. Celkem více než 600 společností dostalo příležitost psát některé z kapitol dohody. Projednávání nejsou otevřená veřejnosti, nezávislým organizacím ani publicistům. Výsledná dohoda dává podle dnešního scénáře, který unikl na veřejnost, výrobcům a společnostem moc nad vládami jednotlivých zemí.

Odkaz na celý článek

_________________________________


Důsledky tajných obchodních dohod TTIP a CETA!


chrante společný prospěch před komerčními zájmy megakoncernů.
Hlasování: Miroslav Macek (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
21.03.2020, 12:43 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.03.2020 12:44 PM od Oldřich Šlegr.)
Příspěvek: #4
RE: Environment a zdravá výživa
Tini napsal do podstaty hnutí " přání hezkého dne a neposerte se z pandemie " nevěděl jsem kam reagovat tak to napíši sem.
Já osobně si myslím, že všechno souvisí se vším a nový typ pandemie je tu, jako velmi důrazné varování pro lidský druh, který se přemnožil arogantně nedbá a porušuje rovnováhu vytvořenou v přírodě na základe inteligentních sil univesa, už v minulosti přišla řada varování v podobě
hromadného vymírání hmyzu, živočichů, rostlin, stromů a lehčích pandemií, takže inteligentní systém přírodní rovnováhy sa snaží eliminovat to
co se přemnožilo a nejvíc škodí, tedy lidský druh.
Je potřeba toto varování nebrat na lehkou váhu, nový korona virus 2-3 x vyší nakažlivost než chřipka, ještě než máte příznaky onemocnění už ho můžete
roznášet a nakazit další lidi, rychle mutuje, prý v každém člověku zmutuje tak, že na něj těžko získáme imunitní odolnost a zmutovaný prý přežívá ještě 20 dní v člověku po vyléčení, tak může dojít k opakování nemoci u oslabeného člověka, odborníci odhadují, že se prý nakazí 70 % populace.
Jsou tu, ale i pozitivní zprávy z Číny, že se virus už přestal šířit a dokonce se vyléčili dva lidé muž a žena starší 100 let. Průběh nemoci novým virem je prý následující, když se do vás dostane naváže se na imunitní systém a tento poškozený, zblblí systém pak zaútočí na plíce zánětem, nebo i jiné oslabené orgány v těle nějakou jinou nemocí, to pak vede k úmrtí napadeného člověka.
Můžeme se tedy bránit proti zvýšenému přenosu v podstatě se o to nějak snaží všechny vlády, zavedením karantén a opatřením zvýšené hygieny.
Mi se pak můžeme připravit posílením organizmu zbavením se stresů ( jako terapii doporučuji přírodu pozorovat včelky a relaxovat- obíjet energii), dobrou stravou a použít všechny dostupné byliny a potraviny s proti virovými účinky, je jich celá řada a jsou dostupné v dnešní době sdílených informací stačí jen zapnout PC, namátkou uvedu některé z nich med, citron, tymián list ostružiny, na horečky bezinkový květ, lípa, med dezinfekčně působí poněkud více lesní med, ale je to jedno jaký bude hlavně nezničit horkou vodou nad 40 stupňů C.
Tedy v první fázi chřipky podporovat imunitu a ničit vir vším dostupným co budete mít po ruce, pokud ze nepodaří a začne se projevovat dušnost je potřeba okamžitě vysadit byliny podporující imunitu a přejít na byliny a léky s protizánětlivým účinkem proto, že to na nás už mohutně zaútočil náš poškozený imunitní systém zblblí virem.
Přeji všem jen samé dobré věci a věřím že se lidi poučí a bude líp.
Olda
Hlasování: Jan Petřík (+1), TomášJ (+1), Tini (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
21.03.2020, 01:30 PM
Příspěvek: #5
RE: Environment a zdravá výživa
Dobrý den Oldo,
dobře jste to řekl. Věřím, že Coronavirus může být varování shůry a třeba nás má něčemu naučit.

Jediné s čím nevím zda-li souhlasit, je to přemnožení, tam bych byl opatrný. O redukci populace usiluje i Bill Gates, který má mimochodem patent na vakcínu na bázi Coronaviru a přestože se tak tváří, patrně to není žádný lidumil.

Snažím se přijít na to jaká opatření nám přichystají: povinná očkování / povinnost platit kartou abychom to nešířili penězi? Vše jistě v zájmu naší bezpečnosti...

Dnes se na mainstreamu objevil článek o to jak banky vytipovávají občany, kteří porušili karanténu, a že před týdnem se prý tel. operátoři nabídli sledovat pohyby lidí a vytipovávat kdo se přiblížil k nakaženému a vydávat varování.

Tak mám pocit, že se nám tu rýsuje pěkný totalitní režim, proto jsem na chatě a sleduji včelky. Již nosí pyl a přemýšlím, co jim vysadím, chystám se na brutnák, třapatku a svazenku.

Hezký den a hlavně zdraví všem přeji.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
21.03.2020, 09:27 PM
Příspěvek: #6
RE: Environment a zdravá výživa
Tak to sledování operátorů probíhá celkem dlouho. S někým koho potkáte prvně, někde náhodou a najednou toho člověka vidíte jak vám ho facebook předhazuje na možnost přátelství to nebude náhoda.
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Oldřich Šlegr (+1), Jan Petřík (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
22.03.2020, 11:21 AM
Příspěvek: #7
RE: Environment a zdravá výživa
S MVDr. Staňkem jsem absolvoval kurz učielů včelařství v r. 1977v Choceradech. Pak že existují na světě náhody. Od té doby jsem o něm neslyšel a vida. Nepřipomíná vám to něco? Toto je rozhodně zajímavé i když nemusíte třeba se vším souhlasit. https://www.youtube.com/watch?v=S_vcErUaE_8
Vše dobré. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou pro mne přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
22.03.2020, 12:49 PM
Příspěvek: #8
RE: Environment a zdravá výživa
S MVDr. Staňkem na 85% za mě souhlas, ale je k tomu potřeba dozrát dojít na cestě životem, kdyby mi tohle někdo vyprávěl před 40 lety tak jsem si zaťukal na čelo a odešel od debaty, zaujala mě i poznámka " je to obrana přírody proti přemnožení " já to vnímám stejně, co nám přinesla nová pandemie dobrého, nám
zatím nic, ale přírodě ano, v Benátkách se neuvěřitelně vyčistila voda ve vodních kanálech a v Číně kde stojí továrny se nádherně vyčistil vzduch příroda se neuvěřitelně rychle postarala a uklidila to svinstvo po lidech, když dostala šanci díky koronaviru.
Plné červené kvalitní vino prý prodlužuje život a chrání před nemocemi stáří a dokonce pomáhá proti novému koronaviru, prý na zhruba 10 úrovních jednak
poškozuje samotný vir a za druhé chrání naše buňky před poškozením, takže dvě decky červeného po večeři, ale musí být neředěné, nenastavované cukrem
a chemií a plné slunce pak obsahuje onen elixír, vůbec se ve vínech nevyznám, nechá se takové vůbec v dnešní podvodnické době koupit za ještě rozumný peníz
pro pravidelnější užívání, kdo se vyznáte prosím poraďte.
Olda a vnuk Pepa
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
22.03.2020, 11:39 PM
Příspěvek: #9
RE: Environment a zdravá výživa
Doktora Staňka znám 25 let. Vlastně díky němu a díky následné inspiraci Vašim způsobem včelaření Leoši, jsem začal včelařit.
Až bude trochu prostor, chci se ho na jeho včelařské zkušenosti zeptat. Ve videu to říká jednoduše a v souladu s ŠVP - zootechnické postupy + odolnost genetiky.


Mistřovice, 330 m.n.m., 9x Langstroth 2/3, volná stavba, medná komora
Hlasování: Leoš Dvorský (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
24.03.2020, 10:44 AM
Příspěvek: #10
RE: Environment a zdravá výživa
Mvdr. Staněk ve videum ovšem zmiňuje pravidelné "fouknutí" ,
jinak jeho názory je vždy zajímavé vyslechnout.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)