Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Důležité zimní léčení - začátečník
21.11.2019, 11:54 AM
Příspěvek: #16
RE: zimní léčení - začátečník
Se připojím, ať nedávám jen palce, je to o tom, co chceš a věřit tomu, že ta cesta je správná.
Začínal jsem na volné stavbě a s jednou linií matek, ten rok ještě přikoupil jinou linii, další rok měl již 5 různých linií a šel cestou oddělků z důvodu ředění napadení kleštíkem a v případě úhynů aby byla rezerva. Až do letoška se dařilo a bez léčení mi odešla včelstva jen na mou hloupost(hlad).
Letos se sečetly faktory, přemnožení kleštíka a patogeny a včelstva se začla vytrácet. Nyní jedno stanoviště bez včel, ale na druhém, kde mám své první včely, to vypadá dobře.
Tím chci říci, že když půjdeš cestou bez chemie, může se ti stát, že budeš začínat občas znova bez včel, ale jsou linie, které to dají i když je vyšší infekční tlak, mají mechanismy, jak snížit stav kleštíka a tím nižší šance i patogenů.
Ono není dobré používat berličky, příroda má mechanizmy výběru a my lidi do toho pěkně sere... , ono i u nás jako lidí je to již více kšeft s léčivy než skutečné léčení a uzdravování. Jak věřím svému pevnému zdraví, tak mu musím věřit i u svých včel Smile
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: zimní léčení - začátečník - Antonín Hyžík - 21.11.2019 11:54 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)