Forum Šance pro včely

Úplná verze: zimní léčení - začátečník
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Dobrý den, mám letos první oddělek a chtěla jsem léčit kyselinou mravenčí, jen jsem bohužel pozdě zjistila, že už je na ni vzhledem k teplotě venku pozdě. Léčení kyselinou šťavelovou mi přijde do začátku moc nebezpečné a drahé. A nejsem v Českém svazu včelařů, takže jsem pochopila, že neseženu ani ostatní chemické léky jen tak na objednání. Jsem z toho zoufalá, netušila jsem, že situace léčení je tak moc složitá. Prosím, jsem od Berouna. Měl byste někdo zájem mi pomoci a učit mě? Jste tu někdo z okolí? Budu vděčná za všechny praktické rady i přátelské sousedy z okolí.
Málo informací...jak ten oddělek vypadá, v jakém je stavu. Ploduje ještě? Jaké bylo ošetřování v průběhu roku? Dnes bylo počasí, kdy se dal prohlédnout!

Používal jsem KŠ před zimním slunovratem několik let, ale pouze 1 "ošetření". Na aplikaci není nic extra nebezpečného. Jinak Tě asi zklamu, ale každé ošetření chemickými látkami je chemické Smile Je rozdíl jen mezi organickými a syntetickými prostředky. Osobně jsem syntetiku nikdy (opravdu nikdy bez výjimky) nepoužil...
Moc Vám děkuji za odpověď, bohužel nemohu plodiště rozebrat, protože je hlubší asi o 10 cm než klasické koupené rámky oddělku. takže budou rámky slepené volnýma stavbama s mýma většíma rámkama. Špatně jsem si nechala poradit od výrobce úlu. V příštím roce je budu muset dostat na velké rámky. Ale to teď není aktuální k řešení. Asi 4x jsem je cukrovala moučkovým cukrem, aby se víc čistily. Ale nyní bych raději zaléčila, aby přežily. Mrzí mě, že jsem nestihla kys. mravenčí. Vy myslíte 1x pokapat kys. šťavelovou, až určitě nebudou plodové buňky. Kdy je jistota, že nejsou? Za měsíc například? No už se smiřuju s tím, že koupím všechny pomůcky ochranné na práci s kyselinou šťavelovou.
Kolik obsedají uliček? Teď by už neměly plodovat ani oddělky, ale to se bavíme o včelstvech vedených přirozeně a množených z přirozeného chovu s dobrou genetikou. Vím, že mnohým včelařům ještě teď většina včelstev ploduje (obzvláště v polystyrenu). Mě většina ukončila plodování v říjnu a teď už plod nemám nikde a roztoči se válí na podložkách, včely je postupně shazují..Takže buď rozebrat nebo zkontrolovat termokamerou. Nebo ošetřit těsně před slunovratem, to už by byl velký extrém, aby tam byl plod. Ale bez kontroly jistota není nikdy.
Teď už se dá jen pokapová šťavelka : https://www.ivcelarstvi.cz/oxuvar-kyseli...ano-P8848/
nebo je nechat osudu - což tendle rok nemusí vyjít.
Nebo na místním MNV sehnat adresu na místní včelaře a koupit Varidol. Nebo si ho nechat předepsat od veterináře a koupit v lekárně.
Jakákoli kontrola teď už nemá význam. Vše už mělo být uděláno.
Takže to risknout, nebo chemie. Čas je na to do slunovratu.
Moc Vám děkuji za ochotu mi poradit, zkusila bych kolem 20.12. tu pokapovou šťavelku, myslíte, že stačí jednou, nebo podle spadu kleštíka dole opakovat? Ten Oxuvar je již namíchaný na nalití do stříkačky na pokap? Nebo se ještě ředí s cukrovou vodou? Je u toho také potřeba maska na obličej na práci s pokapem a jaké gumové rukavice, silnější? Kdy na jaře pak začít léčit kyselinou mravenčí?
V tomto klubu, zvaném ŠPV, je použití chemie ospravedlnitelné v případě, že jsem něco při vedení včelstev prošvihl, přehlédl, zanedbal a situace se mi vymkla z rukou. A nastálý stav ohrožuje celou včelnici (nejen mojí). Ale programově po zimním ošetření už plánovat ošetření na jaro, to je na změnu klubu...
Dobrý večer, jsem vděčná za dobré rady, učím se a chci přírodní chov, ale zjistila jsem, že bez přírodní chemie to asi nejde. Dvě včelstva mi už umřeli, když jsem začínala před dvěma roky. Zničily je asi vosy. Dostala jsem od mého dědy dvě. Ale on mě učit nemůže, léčí úplně chemicky a já nechci. Ale nerada bych zase o včely přišla svou nedbalostí a najivitou, že to zvládnou sami, bohužel příroda je ve stavu v jakém je a to díky člověku.
Ahoj Jiřinko. Něco málo ti také napíši. Dufám jen, že to nebudeš brát jako kritiku a nezatrpkneš. Ber to jako pomocnou ruku i když její stisk se ti může zdát nepřiměřený. Předně si vysvětleme pár pojmů.
Přírodní chemie. Kyselina šťavelová ani kyselina mravenčí přeci nejsou přírodní chemie, ale jsou synteticky vyráběné. V přírodní podobě je KŠ třeba v rajčatové nati.... a pod. KM produkují mravenci. Nic z toho se nikde na světě nepoužívá. Rozdíl mezi syntetickou a přírodní látkou je ten, že sice ta základní látka je stejná, ale přírodní chemie má desítky možná stovky dalších látek ve stopovém množství, které jí dávají trochu jiné vlastnosti, třeba vstřebatelost a pod.(jak je to například u vitamínů). Ale nikde v přírodě žádné včlstvo není vystaveno tak masivnímu vlivu obou kyselin v jakékoliv podobě. Přirozené by bylo, kdyby si ji včely vyráběly samy. To nedělají. Navíc třeba KŠ pokapem se mění zásadně biorytmus včel a úplně mění selekční kriteria. Když nějak včelaříš, automaticky selektuješ ať už chceš nebo ne. Těch 40 let včelaření s chemií se na nich podepsalo neuvěřitelně.
Ano včelaři dušičkáři říkají, že si včely poradí se vším samy. Ano poradí, ale chce to čas (mnoho generací) a stojí je to něco ( nejčastěji život), ale především hodně vědomostí a lásky k nim, pokory a porozumění. Z takových (dušičkářů) se časem stávají ti nejzatvrzilejší odpůrci naší cesty, protože to prostě neumí a nedokázali.Tak to podle nich nemohou umět ani jiní. Přesto je mám 100x radši než ty klasické průmyslové katy včel, kteří ani nechápou co a proč dělají. Oni mají včelu jako výrobní prostředek jako je třeba soustruh, auto. Kéž by se jim ale alespoň tak věnovali. Dál o těch průmyslových majitelech včelstev nebudu mluvit, mohou si za vše sami a já myslím, že to mnozí dělají i záměrně, protože tolik hlouposti snad ani nejde dělat nevědomky. Přečti si článek Bez jedu to nejde? Asi mu hned neporozumíš, ale je tam vlastně vše. Také proto jsem nevydal další 2 díly, které byly připraveny.Jak nastolit rovnováhu ve včelstvu, jak jí včely získávají, jak ji udržet.... i když to takto polopaticky není formulováno (včelařina neni pro hlupáky). Podívej, Já mám linii včel , která je 17 let bez chemie. 5 let absolutně u všech včelstev i tech tzv. nešlechtěných. Před tím cca 5 let jen bodové ošetřování tj. třeba 1 včelstvo z 40ti, ale v určitou dobu. Ten současný systém pseudoléčení je prostě špatně a nekoresponduje s životem včelstva. Tak to prostě je. CHceš-li něco z toho pobrat, musíš jít tam a za těmi, kteří to umí a nekecají o tom. Pouze ukázaná platí. Já vím ,těžko věřit když to okolí je tak diletantské. Jinak to neumím nazvat. Třeba ale letos v lednu jsme dělali podobný seminář jako je na programu od ledna (jen jich bude více). Byl pro začínající. Neozvala jsi se. Tam jsi mohla dostat základy, motivaci. Budeš-li dělat to co ostatní, nemůžeš mít nic jiného a nakonec ti nezbude než jen nevěřit a závidět a pomlouvat ty, co to dělají jinak, hodně blízko přírodě. Pro tebe i ostatní.Bez chemie lze včelařit s každým včelstvem, jen se mu musí porozumět a to je základ.
Pokud chceš nějaké vedení, napiš mi své dotazy na soukromý email nebo zorganizuj setkání a seminářík u tebe. Děláme je zcela jinak, než ostatní. To že se k nám hlásí ti, kteří mají ty klasické (apokalyptické) návyky je sice pravda, ale ti stejně dlouho nevydrží. Naše organizace má samočistící účinky.
Určitě máš doma nějaké zvířátko. Chováš se ke svým včelám také tak? Zajímáš se denně, co dělají, cítí, na co se připravují, na co reagují? To tom je včelaření, o zájmu a pak je to ohromná zábava a motivace do života. Jistě nemáme a ani nemůžeme mít stejnou hloubkou zájmu, ale zkus se nad tím zamyslet. Víc asi nemá smysl rozvádět. Ať se ti daří a najdeš tu správnou cestu pro sebe a především své včely. Bude-li jiná než ta moje nebo naše, nikdo se na tebe jistě nebude, to mi věř.
Víš já jsem často těmi povrchními držiteli včel dehonestován (utvrzují tak sami sebe ve svých omylech) a koluje i informace že nemám včely. Ano, ony mají totiž mne a je to tak již 58 let nepřetržitě. Neskutečně mě to naplňuje a dělá šťatným. Přál bych to i tobě. Nemusela by ses pak obávat, jak to dopadne. Včely jsou snad nejlogičtější bytosti na světě. ld
(19.11.2019 10:54 PM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]....Navíc třeba KŠ pokapem se mění zásadně biorytmus včel a úplně mění selekční kriteria....

Tohle mně zaujalo, jako začátečník vím z vašich otázek a odpovědí na stránkách, že KŠ nepoužíváte.

Šlo by aspoň trochu heslovitě naznačit jak KŠ mění jejich biorytmus? Chystám se 1/3 včelstev nechat se rozvíjet bez zásahu a pozorovat jejich rozvoj a co v nich je, a tak mi ta kš vrtá hlavou, ačkoliv jsem ji ještě nepoužil. Díky. Karol
Stran: 1 2 3
Referenční URL's