Co se děje v úlech teď
|
21.02.2014, 01:25 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.02.2014 08:37 AM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #155
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(20.02.2014 11:22 PM)schützmeister napsal(a):(20.02.2014 09:59 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Tak to je ode mne klasika. Něco si přečtu až za čas a než na to zareaguji, zapomenu.Začíná frmol, takže omluva přijata Samozřejmě je to možné ,jak píšeš. Trubčinu na kraje, pokud možno. V přírodě to tak také zpravidla je, jen včely dopředu vědí, jak dílo mohou stavět, bude vypadat. To u nás v NÚ není. Rozšiřování tohle neumožňuje,navíc je dost běžná praxe záměny nástavků a tím se to komplikuje, třeba i s varroázou. To já už nedělám. Když tak metoda posunu. Je samozřejmě možné, co píšeš, že máš převážně jen čisté pláty. I já mám linii, které trubčinu skoro nestaví ani v podmetu. Je to dáno geneticky a také tím, jak vystihneme vhodnou dobu pro stavbu a případné rozšíření. Stavební rámky, jasně, je jedno, jestli je to proužek mezistěn (to nedělám) nebo vosková hrana, špejle, upravená horní loučka....Ale někdy je vhodný jiný způsob rozšíření než jsem uvedl s těmi středy. Já mívám trubčiny od 5-30%, to jsou extrémy. Ty včelaříš v dadantu a určitě máš i jiný genofon...... Na vyšším rámku je to zase pro včely jasnější. I já jsem měl zkusmo dadant a když jsem si jim dal stavět trubčinu tam, kam normálně nepatří, vykašlali se na to, a byla to nádherná dělničina. Jiné včelsto by ale v tom samém místě vystěvělo trubčinu a odchovalo trubce. U stojanu je střední osa plástů velmi důležitá, mustí to být dělničina, pokud náhodou ne, je třeba se zamyslet proč, nemusíto být špatně. Nakonec i v trubčině včely odchovají dělnice, když je to třeba. To, jestli je to tak jednoduché nebo není, těžko říci. Pro někoho ano, pro někoho ne. Někdy koncem roku se zde rozvinula diskuze, když jeden velice dobrý včelař vyzkoušel volnou stavbu a neuspěl, protože si namnožil roztoče. No jasně o to jde, ale nezaregistroval to, že taková včelstva nemůže krmit v srpnu, ale včelstva již musí být na zimu dávno připravena. Je to taková posloupnost. Dočkej času...... Včely prostě používají také něco, čemu my říkáme biotechnická opatření. Jo trubci, to je takový včelí projekt. Vlastně je to skoro jako u lidí (tedy někdy mám ten pocit). LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)