Co se děje v úlech teď
|
10.04.2019, 10:45 PM
Příspěvek: #1876
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
To já, chovatel včel-teoretik o snůšce raději ani nemluvím. I když tu kolem Brna je příroda v plném proudu (vrby, mirabelky, meruňky, broskvičky, mandloně odkvetlé, nyní kvete švestka a chystá se, žloutne už řepka) u mě klid. Po stavbě jako loni ani slechu ani dechu (loni sotva stihly dva až tři plásty).
Ale kontroloval jsem zápisy a průměrné maximální teploty od 1.2. do 10.4 pro zajímavost r. 2016 - 5,5°C; r. 2017 - 11,0 °C; r. 2018 - 4,6 °C; r. 2019 - 10,3 °C co by mělo mít teoreticky vliv na celkový rozvoj včelstev (letos oproti loňsku). U mě asi nemá. Jsou stejné letos jako loni, i když jsem si myslel v průběhu března, že na tom budu dvakráte líp (alespoň podle výše uvedených teplot, zadávaných do tabulky závislosti plodování na venkovní teplotě), tak tedy ne, ne. A zásob mají ještě snad 20 kg. Budu si muset letos pohlídat měsíc červen, protože květen je poslední, co tu něco je a pak už jsou do zimy hlady. Ta červnová generace mě loni i předloni asi skomírala, i když jsem jim po odtočení nechal určitě min. 15 kg v úlech. Byl jsem zvyklý na jiný kraj, tam bývala snůška až do října. A to se jim chuderkám snažím ponechat svobody, klidu a všeho, co jen to jde. Asi budu, pokud bude co, odtáčet až koncem září nebo až příští rok v březnu. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 4 Host(é)