Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
|
26.06.2017, 09:27 PM
Příspěvek: #81
|
|||
|
|||
RE: Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
(22.06.2017 01:34 PM)Tomáš Jelínek napsal(a):Vcelku uznávaný Martinův populační model to zdůvodňuje v podstatě statisticky - pokud je ve včelstvu málo plodu (a hodně včel), tak kleštík ten plod prostě nenajde. Foretická fáze tak trvá déle. Dále zřejmě platí, že čím více kleštíků (matek zakladatelek) je v jedné buňce, tím méně mají plodných dcer. Já si navíc pořád myslím, že v případě kleštíka se může uplatnit otbrední deprese (opak heterózního efektu). Ale to je jen moje oblíbená spekulace(22.06.2017 11:47 AM)Pavel Cirman napsal(a): víc plodu=víc kleštíka.Tohle je bráno jako fakt, skoro možná i dogma. Určitě je to podpořeno sledováním z praxe, ale jasné mi to není. Děkuju moc za odpovědi. ![]() |
|||
Hlasování: goro (+1) | |||
02.07.2017, 11:13 PM
Příspěvek: #82
|
|||
|
|||
Tak jsem dnes našel tohohle chudáka s deformovanými křídly. Snad to zvládnou. Máte nějaká doporučení, jak jim pomoci?
|
|||
03.07.2017, 09:36 AM
Příspěvek: #83
|
|||
|
|||
Nekonáme-li, nezůstane nic, co by zůstalo nevykonáno.
To platí 100% ně. Jenže než se k tomu dojdeme. ![]() Především je třeba znát tzv. míru věcí a z tvého obrázku a profilu se dá vydedukovat málo. Proto i "rady" mají omezení. Nyní je v přírodě doba (zase podle oblastí a snůškových poměrů), kdy se začínají jako by vylupovat ze včelstev včelstva ve struktuře tzv. "zimního" včelstva. To může být jeden ze slabých bodů (zpravidla je) ve vývoji včelstva a schopnosti eliminovat kleštíka. Ve vedlejším vlákně J.Marx napsal, že má včelstva připravena k zazimování. To je dobře, tak to má být. V přírodě, až na výjimky tomu tak je. Tj. včelstvo má dost zásob, dost dlouhověkých včel, trubčí plod na okrajích a spolu s dělničím se pomalu (někdy rychle) snižuje. Pokud to máš tak, není třeba se obávat, je to jeden trubec, kterého zasáhl kleštík. Ano, tak to má být a je to dobře. Dělničina by měla být téměř čistá. Pokud to tak nemáš, odpovědí a doporučení, včetně žádného, může být mraky. To je právě ten rozdíl mezi tou tzv. klasikou a vedením včelstev způsobem blízkým přírodě. Není to o rámcích, úlech......... ale komplexním přístupu. Odchylky od tohoto stavu jsou včelstva zralá pro bodové ošetřování, ale to se pozná již měsíc dopředu. Víc ti asi v tuto chvíli neporadím. Neznám tu tvou "míru věcí". ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Radka Nývltová (+1), Milan Bencúr † (+1), Tomáš Palata (+1), goro (+1) | |||
12.07.2017, 03:07 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12.07.2017 03:09 PM od Rasťa.)
Příspěvek: #84
|
|||
|
|||
(20.06.2017 08:24 AM)Rasťa napsal(a):(14.06.2017 10:12 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Informuj, jak to bude dál pokračovat. Podávám zprávu o mém posledním pozorování z uplynulé soboty - Mrtví trubci pod úlem nepřibývají, ale to je asi tím, že od zákroku s výřezem plodu (13.6.) se jich moc nenarodilo. Za to jsou k vidění poškozené mladušky, viděl jsem dvě za půl hodiny v čase proletu. Je zajímavé vidět, že pokud poškozená mladuška sama o sobě nespadne z česna dolů, pak se o ni některá z dělnic "postará" a vynese ji pryč. Přikládám ještě dodatečně obrázek poškozeného trubce (má i deformaci tykadla), mladušku žel vyfucenou nemám. Podobně poškozeného jedince jsem viděl pochodovat i na úlu včelstva, kde je spad VD minimální, tak jsem zvědav, co bude dál. |
|||
12.07.2017, 05:12 PM
Příspěvek: #85
|
|||
|
|||
Hm to je stále na hraně. Výpadek kolem 3000 mladušek za měsíc. Uvidíš, co bude dál. Dej bacha na slídění. Zúžil bych česna. Plodová pauza 14 dní by jim prospěla. Za 2-3 týdny to už půjde hůř. Kolik mají dělničího plodu, dokážeš to odhadnut??? ld
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
13.07.2017, 01:25 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 13.07.2017 01:26 PM od Roman Smejkal.)
Příspěvek: #86
|
|||
|
|||
Rasťo, mohl bys nám v krátkosti popsat zásahy, které jsi na dotčeném včelstvu provedl ?? (pokud to nebylo jen to vyřezání plodu)
Provedl jsi i léčení a popř. čím ?? Díky Roman. |
|||
13.07.2017, 03:11 PM
Příspěvek: #87
|
|||
|
|||
Romane, prozatím jsem kromě vyřezání plodu neprovedl žádné další zásahy. Včely jsou na 5-ti NN, volná stavba v rámcích, přičemž 4-tý je plný medu, 5-tý částečně vystavěný a zanesený. Toto včelstvo mělo během zimy velký spad mrtvolek (dělnic) v podmetu - nejspíš mojí vinou, ale to by bylo do jiného tématu.
|
|||
13.07.2017, 05:16 PM
Příspěvek: #88
|
|||
|
|||
RE: Biologické možnosti ošetrovania včelstiev | |||
13.07.2017, 05:52 PM
Příspěvek: #89
|
|||
|
|||
Rasťo, to jsi jako vyřezával plod komplet z 3NN ??
|
|||
14.07.2017, 12:08 AM
Příspěvek: #90
|
|||
|
|||
Ano, snažil jsem se o to, viz příspěvek č. 36. Včely jsem tím značně rozlítil. Dnes bych to dělal jinak.
|
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)