Co se děje v úlech teď
|
17.12.2014, 09:07 AM
Příspěvek: #461
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Pre tie matky 1 alebo viac by som si kľudne prišiel osobne, viem o tom ako sa správajú staršie k matke a včely k nej.
PS: Matky som začal chovať od druhého dňa ako som si priviezol včeličky........preto lebo ma to baví a zaujíma, to je pre mňa taká malá čeršnička na torte ![]() |
|||
Hlasování: renttip (+1) | |||
17.12.2014, 02:34 PM
Příspěvek: #462
|
|||
|
|||
(16.12.2014 11:32 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Asi se to nebude moc líbit, co napíši.Leoši, Radku a další, co máte ve věci jasno, nebylo by dobré více psát do časopisu Včelařství a třeba i pod hlavičkou ŠPV. Je spousta starších včelařů, pro které je problém internet a do těch se to musí dostat právě přes čas. včelařství. Ten oni čtou a věří mu. Já například se slovními argumenty neobstojím, protože se o tom v časopise Včelařství nepíše. Myslím, že v časopise je popsáno spousta stránek zbytečnostma na úkor věcí důležitých a alarmujících. Jak tvoje, tak Radkovo a dalších šancařů se příspěvky dobře čtou a jsou srozumitelné (bez cizích slov), takže by to zaručeně vyhovovalo všem včelařům. |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1) | |||
17.12.2014, 02:48 PM
Příspěvek: #463
|
|||
|
|||
(17.12.2014 02:34 PM)renttip napsal(a): Leoši, Radku a další, co máte ve věci jasno, nebylo by dobré více psát do časopisu Včelařství a třeba i pod hlavičkou ŠPV.Ne že by ta věta nedávala smysl, ale nechtěl jsi na konci místo tečky napsat otazník...? Pokud ne, souhlasím s tím, že by nebylo dobré psát do Včelařství. Ztráta času. Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: Leoš Dvorský (+1) | |||
17.12.2014, 03:22 PM
Příspěvek: #464
|
|||
|
|||
A ako inak tie myšlienky dostať von? Internet je iba pre pár ľudí. Pozrite na vekový priemer včelárov v ČR či SR. Drvivá väčšina z nich v živote žiadne fórum nenavštívila ani nenavštívi, o iných stránkach na nete ani nehovorím... Ak sú tie myšlienky toho hodné, a oni sú, tak treba vyvinúť úsilie dostať ich do čo najširšej včelárskej verejnosti. A podľa mňa cesta publikovania vo zväzových časopisoch je najschodnejšia a bude najefektívnejšia. Pre mnohých sú oné časopisy ako Písmo sväté...
|
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), schützmeister (+1) | |||
17.12.2014, 03:46 PM
Příspěvek: #465
|
|||
|
|||
(17.12.2014 03:22 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): A ako inak tie myšlienky dostať von?...Mám takovou zkušenost. Byl jsem na třech přednáškách Leoše Dvorského tady u nás v okolí. Zájem. Bezva. Všem se líbilo. Jen jaksi se ta praxe ne a ne a nemění. Stále je u nás (a nejen u nás) v ZO první kriterium úspěšnosti včelaře "... kolik jsi vytočil...?", pak se diskuse stočí na vychytávky u krmících víček, udělátek na fumigaci, kvality jednotlivých výrobců mezistěn a ap. Hrách na stěnu. Kdo chce něco změnit, ten si nás najde. Ostatně tato komunita jinak nevznikla. Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: liptaka (+1), Rasťo 71 (+1) | |||
17.12.2014, 03:56 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.12.2014 03:58 PM od Jaro Stoklasa.)
Příspěvek: #466
|
|||
|
|||
Práve pre to, čo popisuješ v príspevku, je nutné to šíriť viac. Ako si to nájdu ľudia, ktorí o ničom takom netušia? Keby si to prečítali, možno by sa zamysleli, niektorí by to i skúsili. Iní by videli, že to funguje, možno by tiež skúsili. Tu na tomto fóre, ale i na vcelarskeforum.cz funguje len malá komunita ľudí vzhľadom na celkový počet včelárov. Taká malá skupinka samá pre seba. Ak chceme niečo zmeniť, treba výjsť z tohoto uzavretého kruhu von... Iba tak môžeme pomôcť. Ja mám skúsenosť, že keď sa s ľuďmi komunikuje im blízkym spôsobom, ide to. 80 ročný včelár ide skúšať warre a prírodné včelárenie. 60 rokov včelári konvenčne. Dva roky vie o mne. Chce to skúsiť, lebo vidí, že to môže fungovať. Z internetu sa to nedozvedel, hoci sem tam na ňom s vnukom surfuje... Iní o internet ani nezakopnú. Internet nie je dobrým komunikačným kanálom pre súčasných včelárov v ČR a SR, len pre mladšiu komunitu...
A čo sa týka otázky "kolik si vytočil", tak už som viackrát písal, že to považujem za správne kritérium. Dobrý medný výnos viac rokov po sebe je prejavom vitality a kvality včelstva... Je to výborné kritérium zručnosti alternatívneho i konvenčného včelára. |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), renttip (+1) | |||
17.12.2014, 04:27 PM
Příspěvek: #467
|
|||
|
|||
(17.12.2014 03:46 PM)Tomáš Palata napsal(a):(17.12.2014 03:22 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): A ako inak tie myšlienky dostať von?...Mám takovou zkušenost. Byl jsem na třech přednáškách Leoše Dvorského tady u nás v okolí. Zájem. Bezva. Všem se líbilo. Jen jaksi se ta praxe ne a ne a nemění. Stále je u nás (a nejen u nás) v ZO první kriterium úspěšnosti včelaře "... kolik jsi vytočil...?", pak se diskuse stočí na vychytávky u krmících víček, udělátek na fumigaci, kvality jednotlivých výrobců mezistěn a ap. Hrách na stěnu. Kdo chce něco změnit, ten si nás najde. Ostatně tato komunita jinak nevznikla. U Tomáše lze najít dvě základní pravdy , odspodu, 1) Šancaři asi vznikli , protože jsou jiní než většina a nebo, mají včely hlavně jako hoby. 2) Schůze co jsem zažil bylo téma , a, kolik jsi vytočil a za kolik prodáváš b, kdy budou dotace ( spolkové ne státní ) a na co c, nemělo by se přispívat hlavně těm starším na medomety , pastovače medu, pařáky ,mezistěny , rámky , nákup matek, než mladším ( začínajícím) e, matky je lepší kupovat stojí jen 3 stovky , je s tím strašná práce. Shrnu , pokud nedotovaná matka bude stát 1,000,- , oddělek 3.000,- všichni začnou chovat. Otázka na konec : co ničí skutečnou cenu kvalitní matky , oddělku ? a nepodporuje chovatelství ? Díky za odpovědi. Jindřich |
|||
Hlasování: Debora (+1), Miroslav Mareš (+1), Martin Smutný (+1), Leoš Dvorský (+1) | |||
17.12.2014, 05:02 PM
Příspěvek: #468
|
|||
|
|||
(17.12.2014 03:46 PM)Tomáš Palata napsal(a): Byl jsem na třech přednáškách Leoše Dvorského tady u nás v okolí.Já taky na třech, ale ne v okolí. Bydlím v "trojúhelníku" Leoš Dvorský, Honza Jindra, Zdeněk Žák. Před dvěma roky jsem navrhoval předsedovi že je postupně pozveme, on odpověděl že nikoho takového nezná. A tak k nám dál jezdí Titěra s "včelími produkty" a samotnému už mu to je blbé, že co nám má pořád o tom vosku a medu vyprávět, že už to známe líp než on. |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1) | |||
17.12.2014, 07:29 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.12.2014 07:39 PM od renttip.)
Příspěvek: #469
|
|||
|
|||
(17.12.2014 02:48 PM)Tomáš Palata napsal(a):Omlouvám se, za první větou mi vypadl otazník(17.12.2014 02:34 PM)renttip napsal(a): Leoši, Radku a další, co máte ve věci jasno, nebylo by dobré více psát do časopisu Včelařství a třeba i pod hlavičkou ŠPV.Ne že by ta věta nedávala smysl, ale nechtěl jsi na konci místo tečky napsat otazník...? Pokud ne, souhlasím s tím, že by nebylo dobré psát do Včelařství. Ztráta času. ![]() (17.12.2014 05:02 PM)Ladislav Kohout napsal(a):To já jsem taky v trojúhelníku, ale tak trochu bermudským (proto jsem založil království včelího klátu_v jiném vlakně), ale doufám, že se to dá s trochou zábavy trochu změnit, jinak k tomu nikoho nepřitáhnu.(17.12.2014 03:46 PM)Tomáš Palata napsal(a): Byl jsem na třech přednáškách Leoše Dvorského tady u nás v okolí.Já taky na třech, ale ne v okolí. Bydlím v "trojúhelníku" Leoš Dvorský, Honza Jindra, Zdeněk Žák. Před dvěma roky jsem navrhoval předsedovi že je postupně pozveme, on odpověděl že nikoho takového nezná. A tak k nám dál jezdí Titěra s "včelími produkty" a samotnému už mu to je blbé, že co nám má pořád o tom vosku a medu vyprávět, že už to známe líp než on. |
|||
17.12.2014, 08:27 PM
Příspěvek: #470
|
|||
|
|||
(17.12.2014 03:22 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): Ak sú tie myšlienky toho hodné, a oni sú, tak treba vyvinúť úsilie dostať ich do čo najširšej včelárskej verejnosti....a nielen včelárskej. Toto fórum čítajú nielen včelári, už som sa s pár ľuďmi rozprával a ešte včely nemajú... Teda jeden už áno ![]() (17.12.2014 03:22 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): A podľa mňa cesta publikovania vo zväzových časopisoch je najschodnejšia a bude najefektívnejšia. Pre mnohých sú oné časopisy ako Písmo sväté...Súhlasím, že keby to bolo v časopise, včelári by verili že to je správne.... ale... skúšal si už presadiť nejaký článok "vybočujúci z oficiálnej línie" do zväzových časopisov ? ![]() |
|||
Hlasování: liptaka (+1), Miroslav Matucha (+1), Rasťo 71 (+1), Jaro Stoklasa (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)