Co se děje v úlech teď
|
06.11.2015, 11:58 AM
Příspěvek: #919
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Musím říci, že bych nikdy v tuto dobu systémově b) nepoužíval kyselinu šťavelovou, c) necukroval, a).......................... d)......................, ........
Proč? Je to v rozporu s biologií včelstva a tím myslím včelstva žijícího v přírodě a včelstev podobně vedených. V tuto dobu je sice kleštík na včelách a je více zranitelný, ale tyto zákroky nutí včely k aktivitě (cukr a KŠ nejvíce), když potřebují naopak klid. Jedna z podmínek případného zákroku vůči V.d. je možnost včelstva se po něm regenerovat a to v tuto dobu to moc není možné, jsou na to příhodnější období. Navíc cukr na včelách je nutí k větší aktivitě. Nutíme takto včely reagovat v rozporu s tím, co je jim po tisíciletí dáno, vrozeno. Ony si s tím většinou poradí, ale nemyslím, že je správné to posuzovat jen takto s krátkodobého hlediska, bez dalších souvislostí. Ne nadarmo v přírodě a u včelstev takto vedených (tím nemyslím cukrování, "šťavelování" v tuto dobu,) končí tzv. grooming právě v tuto dobu, resp. v době, kdy končí plodování. Kdo to sledoval ví. Když se na VF neustále objevují názorky, které kritizují současnou metodiku a nenabízejí nic jiného než její následování jen s jinými prostředky ("cukrování" tam myslím nikdo ale nezmínil), tak tam mi to tolik nevadilo. Je to ale nepochopení a neschopnost podívat se na metodiku "očima včel" nebo alespoň z jiného úhlu. Zde vás na to chci upozornit. Pro mne cukr ani......... v tuto dobu, nikdy!!!! Chci jen připomenout, že nyní přirozenou cestou hyne měsíčně cca 10% populace kleštíka, tak se nad tím zamyslete a nedělejte zbytečně práci za přírodu. Toto (i cukrování) je jen následování stávající metodiky jen jinými prostředky, nic víc, nic méně. Pokud chcete testovat, nezapomeňte na kontrolní skupinu, jinak budete porovnávat jablka s hruškami, vlastně jablka s ničím a výsledky budou nerelevantní. Já vím, že pro začátečníky je dobrá každá berlička, tedy i cukr v tuto dobu, protože ještě neví jak si poradit, aby o včely nepřišli, rozumím jim. Obávám se však, že výše zmíněný přístup nemůže nikoho přivést k tomu, aby začal chápat včelstvo jako biologickou jednotku v kontextu s životem včelstva v přírodě a vlastně odsouvá na vedlejší kolej jednu ze základních tezi ŠPV. Nyní je v přírodě pro včelstvo období klidu, není to období obnovy energie, ani zvyšování teploty! Tímto samozřejmě nikoho neodrazuji (není přes vlastní zkušenost), jen upozorňuji na širší souvislosti v rámci tezí a myšlenek ŠPV. Osobně cukru nyní nevyužívám ani k chytání roztočů (to jsem dělal v r. 2004-2009, nyní na testy VSH používám metodiku mnohem elegantnější a hlavně přesnější, nakonec jen VSH ani nepovažuji za cestu tzv. varroatolerance ). Vše dobré ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Aleš Molčík (+1), styrcj (+1), Jan Brunclík (+1), Rasťo 71 (+1), Tomáš Palata (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 8 Host(é)