Co se děje v úlech teď
|
05.10.2015, 09:55 AM
Příspěvek: #891
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Petře zjisti, zda včely přilétají těžké a odlétají lehké nebo je tomu naopak. Tak rozpoznáš, zda tvoje loupí nebo jsou loupeny. Těžké přilétající poznáš snadno, nemohou často doletět, padají na čelní stěny a hlavně pod česno. Pokud by bylo tvé včelstvo vylupováno, poznáš to také. Slídily často vylézají po čelní stěně úlu a těžké odlétají.
Mně se loni stalo, že mi jedno včelstvo chodilo loupit k jednomu včelaři i v listopadu. Za loňský rok jsem takovou "snůšku" neviděl. Byl jsem zvědav, co všechno si přinesly domů, ale byly a jsou naprosto v pohodě. Pokud by tvoje včely vylupovaly nějaké a ty měli hodně virů, poznáš to stejně nejspíš až za rok. Záleží hodně na mixu virů a hlavně, jestli si přinesou domů Nosemu ceranae, to má pak jiné grády. Ber to ale jako test nic jiného s tím stejně neuděláš. Kdyby ses chtěl v sezoně zbavit virů, resp. oslabit infekci, musel byl buď odebrat plodové plásty nebo i ty ostatní a nejlépe pak dodat zcela zpracované zásoby. Viry a N.c. se šíří především orálně, proto ty různé kolapsy přicházejí v době, kdy se o to postarají včelaři sami, tedy i nyní. Měj oči na šťopkách to je to, co z toho můžeš nejvíce vytěžit a piš si to do nějakého laboratorního sešitu nebo podobně. Pamatuj, kdo píše, zůstává, kdo ne, ví prdlajs a musí si vymýšlet .......... LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Jan Brunclík (+1), Rasťo 71 (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 8 Host(é)