Aplikace "Včelařská databáze"
|
16.09.2015, 09:24 PM
Příspěvek: #30
|
|||
|
|||
RE: Aplikace "Včelařská databáze"
(16.09.2015 02:16 PM)Smrk napsal(a): Takže dokud nám např. Leoš nevysvětlil, k čemu je dobré znát plodovou křivku včelstva, tak jsem plod sledoval zjednodušeně řečeno jenom stylem "je/není", "hodně/normál/málo/žádný" a je v "pořádku/je divný". Ale v Nedá se odkázat na nějaké "standardy" vedení záznamů, nebo je to co včelař to unikát? Příp. nestálo by to za přednášku na nějakém dalším rojení? No tak já vám to vysvětlil. Buď jsi to nevnímal nebo to bylo příliš. Plodové křivky včelstvo má ať já nebo kdokoliv jiný chce nebo ne. Je to biologie. Už jen to vnímání a různorodost umožňuje pochopit co a proč se ve včelstvu děje a dít bude. Samozřejmě obejdeš se i bez toho, když se budeš chtít řídit třeba jen vírou, že včeličky si to nějak zařídí. Správně jsi poznamenal ZNÁT. To jak se ta znalost dá využít v možném zásahu proti VD, selekci je další věc, i to jsme na několika různých křivkách bleskem probrali. Zase to nemusíš, jako jiní, vědět ale může se stát, že budeš dělat něco a nevíš, proč a jestli je to vůbec dobře, jaké to bude mít dopady třeba za rok. Dám ti příklad. Každý asi ví, jak se pohybuje koncem roku kur EURa nebo před dovolenými. Na to nemusíš nic znát. Ale ten, který zná další souvislosti, třeba vazby na jiné měny, vyhlášení FEDu, pohyb cen některých komodit, zpráv týkající se hospodaření, se může rozhodnout kvalifikovaně a dlohodobě. Rozhodovat se na základě znalosti je vždy, mnohem lepší, než jen střílet od boku a tvrdit, že je to tak přirozené. Víš ono je to tak, profesor matematiky může klidně být postaven do situace, kdy se musí živit prodejem a pěstováním ředkviček. Ale "ředkvičkář", byť bude sebehlasitější, nemůže kvalifikovaně zastávat místo, kde je třeba vzdělání, znalost, profesora matematiky. Přesto lidé často poslouchají ředkvičkáře a dávají jim funkce profesora matematiky a pak to tak dopadá. Ty to možná nepamatuješ, ale já to před r 1989 zažíval často. No a s plodovými křivkami je to stejné. Není to můj výmysl, ale skutečnost, která se nějak vyvíjela a vyvíjí a má své příčiny i důsledky. Včely ji prostě mají, to je neoddiskutovatelné. Zda toho budeš chtít využít, je jen na tobě, ne mě. No a ŠPV je především vzdělávací (a také chovatelský) projekt, zda a do jaké míry to kdo chce, je na každém. Je jasné, že pro spoustu lidí jsou některé informace příliš, někdo se tím prokouše a někdo ne. Jinak o záznamech už tady řeč byla a já uvedl vzor, který používal můj učitel před 50-70 ti roky. Proto také něco dosáhl. To co se dnes doporučuje je proti tomu ryzí amatérismus. Spoustu věcí jsme na semináři neprobrali a je vidět že i to málo mohlo být hodně, znalost je ale nutná. Dám příklad. Loni jsme s R.Hubačem začali uskutečňovat chovatelský program. Dost lidí to vyděsilo, jak by ne. Vycházeli jsme z mého systému, ale nechal jsem Radka aby si vše poznal, neomezoval jsem ho, to mu moc pomohlo, že pochopil proč něco nejda, jak si myslel. No za ten rok se přidal 1 člověk. Tak jsme nyní 4,co ví o čem a k čemu to je a jak na to. To nemůže být masovka, jak si mnozí mysleli. Např. než kolegové pochopili nutnost přesné evidence a opodstatněnost určitých chovatelských postupů, trvalo to celý rok. Nyní ale ví a můžeme se posunout dál. Také proto už snad letos budeme moci na příští rok udělat chovatelský plán a snad i systém pro začínající. U nás ale dnes existuje funkční chovatelský okrsek a školení, které chystáme na říjen půjde dále. To jen poroto, že jsme více pracovali, než ostatní, kteří třeba ukazovali více své ego. Jsem ale rád, že jsi napsal, co jsi napsal. Proto mohu říci že seminář nebyl zdaleka jen o informacích (to jsem váým řekl hned na začátku), bylo naprosto jasné, že to je pro začátečníky (a jak se ukázalo i pro ty pokročilejší to bude) mnoho. Bylo to i o učení a to není totéž. Vzpomeň si na ten příklad s hodnocením a testování zalétávání, na které se jeden účastník ptal. Uvedl jsem dvě konkrétní metody jak to testovat (přímou a nepřímou metodu), ale co je správně, tedy správně pro něj, to si musí odpracovat sám. Čili ze semínka si rostlinku musí vypěstovat sám a to se týká všech ostatních i v jiných záležitostech. Je na něm zda ty informace využije nebo ne. Když něco skutečně chceš, tak taky něco musíš. Pokud zůstaneš jen u víry, že něco je dobře a něco ne, budeš dělat to, co naši předkové, tj podílet se na bastardizaci, oslabování vitality naší včely. Neuměli množit včelstva, protože původní včela byla nerojivá. Neznali plodovou křivku té původní včely, proto ji nemohli porovnat s plodovou křivkou, včely vlašské, kyperské, kraňské..... a nemohli ani pochopit, proč se ta, která plemena vyvíjela a jaké mají vlastnosti a jací budou kříženci. Proto cizí plemena, hlavně kraňku (byla rojivá) začali dovážet. Prostě si jen vyřešili tu rojivost, protože kraňka s původní včelou dávala velmi plodná včelstva (dokonce i v zimě) a hlavně rojivá. Jaké to bude mít dlouhodobé dopady už, ani vzhledem k znalostem a dovednostem, nemohli odhadnout. Proto to musíme napravit, tedy pokud chceme. Kdo nechce, může jen věřit, že si to včely vyřeší samy. Jasně , ale třeba za 100-200 let. Je ale spoustu věcí, které naši předkové znali a čekají na naši inovaci, znovu uvedení do života. Dnes jsme mluvil s Karlem. Už s Františkem provedli hodnocení akce, a mají další návrhy, jak dál. Další akce budou záviset na tom, co účastníci budou chtít a jaká semínka budou chtít přeměňovat v rostlinky. Bude záležet i na zahradnících, tedy organizátorech. Pro mne by bylo mnohem jednodušší, říci, kdo chce, přijeďte si ke mně, donuťte mne, vás vzdělávat u sebe. To bych měl svůj klid. Snažil jsem se jen vyhovět pořadatelům za stejných podmínek, jako každý z účastníků semináře. Krom rozbité postele jsem neměl žádné privilegium. Jsem rád, že jsem vás všechny poznal a přeji jen vše dobré. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Martin Smutný (+1), Jan Brunclík (+1), Radka Nývltová (+1), Petr Smrčka (+1), Miroslav Matucha (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)