Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aplikace "Včelařská databáze"
16.09.2015, 02:16 PM
Příspěvek: #29
RE: Aplikace "Včelařská databáze"
Ahoj, zkusím oživit tohle téma s původním záměrem lyn_xe dobrat se nějakých dobrých praktik pro vedení záznamů, aby podle toho mohl zkusit vytvořit WEB aplikaci.

Impulsem mi byl Leošův dotaz, kdo si vede nebo nevede záznamy, na rojení v Bílsku. Já jsem mezi těmi, co si je vedou hodně sporadicky, zato o to víc chaoticky Wink a vlastně nevím, co je dobré si zaznamenávat a co ne. Druhá poloha problému je jak, jakou formou atd. což trochu taky souvisí s tou diskuzí ohledně mobilů - vysvětlím později.

Dost by mi pomohlo vidět nějaký funkční systém vedení záznamů a vaše postřehy, co vám funguje, na co to je dobré sledovat, co z toho pak můžu zjistit apod. Já obvykle mám tendenci věci nedělat, když nevím proč. Takže dokud nám např. Leoš nevysvětlil, k čemu je dobré znát plodovou křivku včelstva, tak jsem plod sledoval zjednodušeně řečeno jenom stylem "je/není", "hodně/normál/málo/žádný" a je v "pořádku/je divný". Ale v tomhle stylu si v podstatě jen ověřím, že tam matička je a klade, ale už nemám šanci dát si dohromady, že touhle dobou už by neměla plodovat a přitom ploduje jak blázen, nebo naopak. Nebo že je to letos úplně jinak než loni. Takže po vysvětlení už chápu, proč to sledovat a k čemu mi to může být dobré.

Jinak obvykle chodím ke včelám s mobilem (btw. zatím jsem nevypozoroval rozdíl jestli mám nebo nemám mobil v kapse) a když vidím něco zajímavého nebo se chci podívat do japonce zespodu, tak tam šoupnu mobil, nafotím a zhruba vidím, jak na tom jsou. Problém ovšem nastává jako vždy se zpracováním fotek. Dost často se k tomu nedostanu hned ten den, pak ani ten další a za týden už si nejsem jistý, který úl to byl - ano, stačilo by si prvně nafotit celkový pohled a pak detail, ale to bych pak už asi zapomněl, co jsem tam chtěl dělat. Ale myslím si, že v tom může být také potenciál, když by člověk mohl systematicky stejně jako psané záznamy procházet a porovnávat obrazové záznamy - jak vypadalo včelstvo, plásty/stavba různá období.
Máte nějaký tip na nějakou aplikaci, která by pomohla vést si takovou obrazovou evidenci? Resp. vygúglit se jich dá mnoho, ale používáte někdo nějakou z nich a funguje vám to?

Pro mě je to spíš okrajové téma a prvně je potřeba zvládnout evidenci v tužce, ale když už ty včelky fotím, tak by z toho mohl být i větší užitek než krátkodobé pokochání Wink

Nedá se odkázat na nějaké "standardy" vedení záznamů, nebo je to co včelař to unikát? Příp. nestálo by to za přednášku na nějakém dalším rojení?

Vysočina - Hamry nad Sázavou 555m, RM 39x24
Hlasování: Petr Mirovský (+1), mirbecka (+1), Crha Karel (+1), terez.c (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Aplikace "Včelařská databáze" - lyn_x - 23.04.2015, 08:51 PM
RE: Aplikace "Včelařská databáze" - Petr Smrčka - 16.09.2015 02:16 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)