Co se děje v úlech teď
|
09.09.2015, 11:46 PM
Příspěvek: #870
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(09.09.2015 11:15 PM)Aleš Molčík napsal(a): Nevím jak jsou na tom včely s plodem v tomto období ani jsem to nikdy cíleně od konce lip nezjišťoval. Mě víc zajímá dostatek zásob před zimou, celková kondice včelstva a množství zásob v předjaří. A co není v dobré kondici s dostatkem zásob hned brzy z jara nedá později téměř žádný užitek a tak z nich ani nemnožím matky. Já se řídím jednoduchou selekcí. Když začneš určitým způsobem včelařit, začneš na to selektovat i kdybys nechtěl, o tom nemluvím, to dělá skoro každý. Tak, že je u tebe na prvním místě v selekci výnos, dobře. Ale bod b) včela není jednotný materiál...... a když takový nemáš (s odpovídajícími vlastnostmi) a je to v tvé lokalitě žádoucí (ty to neřešíš), to není zdaleka vždy všude, musíš to poznat a pak je to na tobě. Nebo to můžeš nechat být, ale část prostě nevyhoví, tu můžeš nechat padnout nebo pomoci a pak vyřadit. To je pro veterináře asi přijatelnější. ![]() Já zdůrazňuji, naši zodpovědnost za to, že jsme včelám mnohé vzali, nechali je zchoulostivět. Převzetí zodpovědností chápu tak, že se to snažím napravit, tedy urychlit, třeba cíleným šlechtěním nebo tím, že napodobím v zootechnice to, co včely umí (ale ne všechny, včely nejsou holubi, králíci, tam je to jednouché) dám včelám a včelařům šanci používat minimum jedů nebo spíš žádné. Co je na tom špatného učit včelaře chápat včely a včelařit? Cíl je jasný. Nikdo na světě nemůže říci, že má varroatolerantní včely, nikdo. Můžeme ale kombinovat chov těch odolnějších (a šlechtit dále) se zootechnikou, která se u včel v přírodě žijících (tedy ne těch, které jsou rok, dva a exnou) inspiruje. Pak je těch jedů třeba skutečně méně (viz výše) nebo vůbec, to je nejrychlejší cesta. Jinak, Aleši, když nějaká vlastnost v určitém genofondu není a já ji tam chci dostat, nestačí pouhá selekce, ale musím použít k dalšímu chovu třeba trubce s jiným genetickým vybavením nebo jeho kombinaci, a to už je o něčem jiném. Ty to asi neděláš, protože to nepotřebuješ. Já ano, protože u mně je na prvním místě něco jiného než výnos. Někdo to dělat musí, když se na to generace včelařů vykašlaly. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Branislav Božík (+1), Miroslav Mareš (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)