Co se děje v úlech teď
|
06.09.2015, 09:47 PM
Příspěvek: #855
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Milane pan Sapák to dělá jen kvůli tomu, aby fujigoval bez plodu. Loni třeba izoloval matky až v říjnu a říkal, že to byla vražedná práce u cca 250 ti včelstev. Přesto si s tím ale dá práci. Přes zimu matky neizoluje. Já měl izolovanou matku od 1.10. do 4.12. v klícce s teplotním čidlem. Umístil jsem ji do uličky mezi plásty ihned pod mednou komorou. Za ty 2 měsíce se chomáč ani nehnul.
Jinak mám zkušenost, že chomáč nerozdělí ani ulička uprostřed MK 3,5 cm. Naopak a včely tam brzy staví. Jinak smyslem je právě to bezplodové období 6 měsíců. Za tu dobu my měly prakticky uhynout všechny samičky. Je to vlastně napodobenina toho, o co se mnozí snaží selekcí. Pokud se matka dá do nástavku se zásobami nahoru a klícka je velká jako rámek, neměl by být žádný problém. Chomáč i matka se může posouvat navíc ulička s matkou by byla široká tak max. 3 cm (1cm klícka, 2x 1 cm na každou stranu od ní, stačilo by 0,6 cm). O úhynech jsem prozatím neslyšel, ale určitě nic není na 100%.Ona ta izolace už připadá v úvahu spíš od konce září do začátku března, ale stejně 5 měsíců je dost na likvidaci i velkého množství V.d. Samozřejmě lepší, je, když to včely umí i bez klíckování. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 9 Host(é)