Poraďte prosím
|
16.08.2015, 11:59 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.08.2015 12:17 AM od Tomáš Palata.)
Příspěvek: #60
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Přátelé, jak píše Radka, byl jsem na dovolené na Šumavě (pro přítele Schutzmeistra - opravdu neskutečná sahara), jsem zpět. A jelikož jsem dotazovaná včelstva viděl i zevnitř zhruba před 14 -ti dny, tak ... tramtadadá ... nejblíž byl ohledně rady - jak jinak - Leoš. Pro Radku - ozvu se tento týden. Jinak pro začátečníky nebo téměř začátečníky ohledně rozšiřování. Dovezete si oddělek na pěti, šesti plástech. Rozšířit? Vezměte krajní krycí plást (bez plodu), smeťtě z něj včely a pryč z úlu. Jsou na čtyřech (pěti). Vedle dejte prázdný rámek nebo loučku. Pokud na rámku či loučce nevyvěsí po pár (tak dva, tři) dnech řetízky signalizující potřebu stavby, je včel na danné plásty málo. Pokračujte s odebráním dalšího nezaplodovaného plástu, pravděpodobně z druhého kraje. Pokud odeberte všechny nezaplodovoné plásty (nebojte se nedostatku zásob - ve věncích okolo plodo mají pylu dost a cukr jim na rozvoj dodáte) a nic se neděje, pak čekejte ,než vyběhne zavíčkovaný plod a donutí oddělek obsednout stávající plásty, v případě přetlaku stavět. Možná budete překvapeni, jak dlouho na zbylých plástech vydrží, než se začnou přirozeně rozšiřovat. A dokud nezačne tímto způsobem stavba na posledním (příp.předposledním) rámku - loučce, tak nemá smysl dávat další nástavek. Neobsednou, nezahřejí plod. Budete překvapeni, jak to dlouho trvá. V tuto chvíli zapomeňte ohledně rychlosti rozšiřování na veškerá schémata na webu Šanci pro včely (a nejen tam) uvedená.
Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: Martin Smutný (+1), Debora (+1), Crha Karel (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)