Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stavím klát ležan
24.03.2015, 08:06 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 25.03.2015 12:42 AM od Jakub.)
Příspěvek: #1
Stavím klát ležan
Dobrý den, Ahoj,
rád bych si tento rok pořídil včelstvo nebo dvě. Popravdě jsem z toho měl nejdříve strach a dlouho se té představě bránil. "Vždyť budu potřebovat tolik nových věcí. Medomet, rámečky, mezistěny atd.." Pak jsem si pořídil knížku Včely jinak a zjistil, že to tak vůbec není.

Nevím jaká je rivalita mezi "konvenčními" a "alternativními" včelaři, ale na první pohled mi došlo, že na tomhle fóru asi spíš najdu skupinu lidí s podobným přístupem ke včelám. Osobně je mi včel trochu líto (alespoň těch v konvenčním systému produkce) a tak si med skoro nekupujeme a sníme ho tak maximálně kilo za rok, když jsme nemocní. Moje motivace tedy není vytáčet nějaká kvanta medu. Jestli něco bude, rozdám to kamarádům, jestli nic, zlobit se nebudu.

A teď proč píši. O víkendu jsem na zahradě našel parádní kus třešňového kmenu, ze kterého bych chtěl udělat úl. Mám už o tom docela jasnou představu, ale přesto si jakožto ÚPLNÝ začátečník rád nechám poradit.

- ležan proto, že nyní má kláda krásnou 15 cm dlouhou přirozenou škvíru, která by mohla sloužit jako česno a protože za pomoci motorové pily mi to přijde nejjednoduší konstrukce

- chtěl bych používat trámky se zaváděcí voskovou stopou

- vnitřní rozměry by měli být 35x35x90 cm s tím, že do pravých 70 cm by se vešlo 20 trámků

- dolu bych rád dal síť a udělal varroá dno

- někde jsem se dočetl, že minimální tloušťka stěny úlu je 2cm, já bych chtěl z izolačních důvodů dodržet všude minimálně 4-6 cm

A teď pár otázek, které řeším:

Mám uvnitř improvizovat nějakou předsíňku za česnem?

Na kterou stranu a zda vůbec umisťovat větrací otvory? Naproti česnu?

Koukal jsem, že některá víka mají různé vystýlky a izolace. Moje by mělo být tak 10 cm tlusté, má cenu tam něco takového vymýšlet?

Četl jsem, že včely rády staví ve sklonu 45° k česnu. Teoreticky by nebyl problém udělat trámky pod tímto sklonem. Má to cenu? A jak to orientovat?

Pak jsem četl o směsi kobilinců a jílu jakožto ideálního stavebního materiálu na úly. Má cenu vymazávat škvíry a bočnice něčím takovým? Nebo se o to postarají včelky propolisem?

Někde jinde jsem zase vyrozuměl, že může být ze začátku roj z velkého prostoru zmatený a že kdybych jim ho nejdřív zmenšil nějakou přepážkou a poté zvětšil, tak my do druhé půlky pravděpodobně udělají více medu? Ale je to asi divná úvaha, jak jsem nakoupil tak prodávám.

Nakonec bych klád rád dal na nějaké kozy nebo jenom příčné klády. Je nějaká optimální výška? Úl bude pod stromem s vysokou, ale řídkou trávou.

Pokud by vás (nejenom) k těmto otázkám napadaly nějaké odpovědi, rady, tipy, budu děsně rád za navedení nějakým směrem. Je mi jasné, že takovýhle úl bude mít spoustu nedostatků, nepůjde rozšiřovat, možná ani pořádně vybírat med, ale je to zatím první kus, hlavně kvůli kládě, která mne uhranula svou příhodností.

Do budoucna bych rád zkusil Warrého úly a nebo rozšiřovat sbírku ležatých klád.

Děkuji vám za vaše podněty a komentáře k mému plánu.
Jakub R.

P.S. Možná je celý nápad klátu ležanu špatně a tak si ho rád nechám rozmluvit.

Ještě přikládám fotky klády, kdyby někoho zajímali.

Budoucí česno - https://www.dropbox.com/s/cva5l6sdnxk42j...6.jpg?dl=0
Řez - https://www.dropbox.com/s/bidw52uplb8huz...8.jpg?dl=0
Celek - https://www.dropbox.com/s/dq5f4j74jld8xy...9.jpg?dl=0

Přiložené soubory Miniatury

Hlasování:
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Stavím klát ležan - Jakub - 24.03.2015 08:06 PM
RE: Stavím klát ležan - terez.c - 24.03.2015, 11:03 PM
RE: Stavím klát ležan - Jakub - 25.03.2015, 01:53 AM
RE: Stavím klát ležan - schützmeister - 25.03.2015, 02:18 PM
RE: Stavím klát ležan - Debora - 30.03.2015, 11:47 AM
RE: Stavím klát ležan - Jaro Stoklasa - 30.03.2015, 11:56 AM
RE: Stavím klát ležan - Debora - 30.03.2015, 07:45 PM
RE: Stavím klát ležan - Jakub - 30.03.2015, 09:56 PM
RE: Stavím klát ležan - schützmeister - 31.03.2015, 12:20 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)