Jak moc ohrožují přemnožení kleštíci okolí?
|
23.01.2013, 10:24 AM
Příspěvek: #4
|
|||
|
|||
RE: Jak moc ohrožují přemnožení kleštíci okolí?
(23.01.2013 05:34 AM)MilanBencúr napsal(a):(22.01.2013 12:38 AM)Radek Krušina napsal(a): POkud předpokládáme, že ve dvou uhynulých včelstvech bylo cca 30 tisíc kleštíků (a další dvě včelstva, která neuhynula, zanedbáme) potom se do ostatních včelstev dostalo pouze 1000 ks kleštíků - ostatních 29 tisíc se do okolních včelstev nepřeneslo.Taký predpoklad je nereálny, pretože včelstvo kolabuje pri 6000 jedincoch klieštikov vo včelstve. Já nechci bazírovat na tom, jestli včelstvo kolabuje při 6 nebo 15 nebo při 25 tisících kleštíků. Ve studii zkolabovala 2 včelstva a podle tam uvedených údajů měla včelstva zamoření kolem 40%. Údaj o velikosti včelstev jsem tam nenašel. Když jsem to posoudil s vlastní zkušeností z roku 2011, kdy jsem měl v některých včelstvech prokazetelně přes 10tis kleštíků - viz VMS, jako předpoklad jsem si odhadnul 15 tis na včelstvo, tedy cca 30 tis ve dvou včelstvech. Co mě ale zaujalo v té studii, tak do ostatních včelstev se přenesl pouze 1 tis kleštíků. I kdyby bylo zamořžení těch dvou včeltev jen 12 tis, potom se nepřeneslo 11 tis kleštíků. To je vždy velké procento roztočů, kteří se dál nepodíleli na zvyšování zamoření okolí, není to podle této studie prostě tak, že při kolapsech se všichni kleštíci podílejí na zamoření okolí, ale podstatná část se jich do okolních včelstev nedostane. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)