Norské včelařeni
|
01.05.2014, 01:01 PM
Příspěvek: #19
|
|||
|
|||
RE: Norské včelařeni
Zdravím všechny
Omlouvám se za dlouhou odmlku,maximální nasazení v práci mi nedovoluje psát sem na stránky. 17.2.2014 Nastal hromadný prolet u všech včelstev,zazimovával jsem 5 včelstev a všechny dožily jara ve zdraví,pravda zima byla mírná a sněhu požehnaně. Letošní prolet je na norské podmínky velice brzy,celičká příroda se probudila raketovým startem dalo by se říct,že z jara se stalo léto kvete úplně všechno, teplota na slunci je okolo +26°C.Před dvěma týdny se vylíhli první trubci což je taky velmi brzy.Před cca 1 měsícem jsem odrážel útoky lesních mravenců,kteří vzali ztečí všech 5 včelstev,zkoušel jsem různé finty,ale až zůžení česna na 5 cm dalo včelám šanci odrazit statisícové útoky mravenců,dokonce nepomohlo ani rozházení mraveniště,sice je to pozastavilo v hromadném útoku ale neodradilo v útocích.Dnes po pár týdnech mravenci už nedorážejí a včelky se uklidnily a věnují se své práci. Jinak letos vyšel znovu zákon o zákazu dovozu mezistěn z jiných zemí do norského království,kvůli kontaminaci mezistěn jež obsahují veliké procento pesticidu a herbicidu a jiných jedovatých látek,které se dostávají následně do medu,dále letošním rokem se znovu potvrdil zákon o včelaření v jednotné Norské úlové sestavě a odmítnutí všech jiných úlových sestav,kvůli jiné rámkové míře a možnosti kontaminování medu mezistěnami z dovozu.Dalším faktorem je jednoduchost prodeje použitého včelařského vybavení mezi včelaři,což by jinak při různorodé rámkové míře zkomplikovalo prodej a nákup všem včelařům. |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Aleš Molčík (+1), petr.strejcek (+1), Miroslav Mareš (+1), Rasťo 71 (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)