Co se děje v úlech teď
|
24.02.2014, 04:10 PM
Příspěvek: #167
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(21.02.2014 09:44 PM)Debora napsal(a): já to sice nemám ověřený, ale obávám se, že tak bude Tvůj úl atraktivnější pro vagabundující trubce, kteří Ti možná přinesou agresivnější roztoče, než ty včelstvu vlastní. Deboro, je to takových 16-17 let, kdy jste si něco podobného zkoušel. Označil jsem 800 tubců modře první den po líhnutí. Když byl jejich první prolet, umístil jsem na stanoviště oddělek s neoplozenou matkou (to nebyl záměr, ale náhoda), to bylo v půl desáté ráno a ve cca 13,00 už z něj startoval modrý trubec, který se tam dostal tentýž den, jen nevím kdy. Za dva dny létali modří trubadůři téměř rovnoměrně ze všech včelstev na stanovišti. Po týdnu jsem navštívil svoje stanoviště v lese cca 4 km od původního a tak jsem je také zahlédl, ale jen z odělků. Totéž se opakovalo za další týden o cca 10 km dál od původního stanovitě. Je to tak, včelstvo bez trubců působí jako houba a nassává je z okolí. Nemusí to být ale vždy pravda. Muselo by se to potvrdit více pokusy, ale pro mně to byl test v jakém okruhu musím budovat svůj okrsek. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 8 Host(é)