Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SymBeeotic - prirodzená obrana včelieho superorganizmu
01.01.2014, 11:51 PM
Příspěvek: #5
RE: SymBeeotic - prirodzená obrana včelieho superorganizmu
(29.12.2013 09:02 PM)tondabh napsal(a):  "Co všechno pro nás příroda může udělati". Myslím že se tam za čas shromáždí mnoho užitečných rad do života v kvalitě dobra.

Dobrý nápad a zkusme se přitom zamyslet, co se stalo s naší civilizací. Zbavili jsme potraviny toho, co je na nich pro nás cenné. Např. slupku zrnna obilí jsme odsranili a tím i většinu toho potřbného pro naše tělo. No a pak to musíme, alespoň někteří, nahrazovat doplňky stravy.
To samé se děje ve včelami. Místo abychom měli každý na své zahradě a okolí jivy, vrby, a falší rostliny, které by zpestřovaly pylovou pastvu, budeme kupovat pro včely probiotika. Pro mne naprosto nepřijatelná cesta a za správné považuji to, navracet přírodě to, co jsme ji jako lidé vzali a tím dát včelám šanci si pomoci. Už když jsem začínal včelařit, byla podobná situace, museli jsem kupovat sojapyl, aby včely v březnu plodovly. Naši staří matadoři včelaři nám rozdávali řízky raných vrb, pak jsme je jako ZO kupovali a nyní je pěsatujeme a znovu kupujeme širší sortiment pro naše členy. Nehodlám jen tak zbůhdarma někomu dávat vydělat na probioticích (i kdyby mluvil třeba švédsky) jen proto, že jsem líný. Tahle civilizace žije tak, jako by po nás měla přijít potopa. No možná, že přijde, když něco neměníme. Proto bych prosil za NOVOROČNÍ zamyšlení se nad naším počínáním a ta správná předsevzetí v tomto směru a hlavně skutky. Kecalů a technokratických přístupů ke včelaření máme u nás dost, stačí se podívat kolem. Místo toho, jak chrátnit přírodu, obnovovat ji , nás někteří učí kupovat porobiotika.Klobouk dolů před prací těch lidí. Probiotikům bych dal šanci jen v případě, že je to momentálně krátkodobě nutné, dlouhodobé řešení to ale nemůže být. Myslím, že včelaření není možné odtrhovat od přírody a její ochrany, obnovy .
Doufám, že jste do Nového roku vykročili všichni spránou nohou, já do něj skočil, pro jistotu, nohama oběma. LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: SymBeeotic - prirodzená obrana včelieho superorganizmu - Leoš Dvorský - 01.01.2014 11:51 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)