K čemu místní ekotyp?
|
04.11.2013, 09:27 PM
Příspěvek: #19
|
|||
|
|||
RE: K čemu místní ekotyp?
(03.11.2013 09:21 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Zase se odvolávám na přednášku, Varroáza trochu jinak, nejde o jednotlivá opatření , ale o posloupnost. Roztoči jako takoví už problém nejsou, dokonce i s Bčkem varroázy, tedy jen viry bez nosemy si umíme poradit. Problém je jen varianta varroázy C, tedy s N.c+ viry a to se podobá CCD v USA.Tak to taky vzdávám, je to vlákno neudržitelné. Apropo, přednáška, asi nelze někde přečíst ? Bohužel jsem prakticky imobilní / hejbu se, ale nemůže se vzdálit z místa / - takže omlouvám svou neznalost, jako že se vyjadřuju k něčemu, co jsem nečetl. ![]() Rozumím tomu dobře, že C stupeň je třeba nepěstovat a když pominu eliminaci špatného chovu a zbude mě genetická dispozice, je řešením likvidace ? Potom ale ji do úhynů nepočítáte, tedy myšleno ztráty zimní ? Jak by číslo vypadalo absolutně ? Sám tvořím tak 80% oddělků k mateřským včelstvům, ale do zimy v absolutních číslech 2/3 selekce tzn. ztráty do zazimování / selekční / cca 50%, potom zimní jen průměrně 5%, respektive -0% a ob 3-4 roky 15%, takže kdybych počítal absolutní ztráty jsem na 60%, což mě ale zase přijde jako roumný selekční tlak, přírodně je to prý cca 80%. Je možné řešení toho C stupně nějak obdobně přiblížit ? Co ostatní nemoci ? U nás mne přijde vyšší tlak, když nepočítám mor, spíše zvápenatění a dost řeším i septikémii, ale jsou to s nosemou spíše chladové problémy, souvisí to taky nějak s roztoči ? |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)