Pohľad na včelnicu.
|
20.12.2012, 11:24 AM
Příspěvek: #8
|
|||
|
|||
RE: Pohľad na včelnicu.
Som rád, že som vlhkosť nespozoroval len ja. Aspoň viem, že sa to deje bežne. Inak môžem potvrdiť, že čím vyššia vlhkosť, tým vyššia úmrtnosť včiel. Žiaľ, hlásia ďalšie oteplenie... Horné očko mi pri vetraní nikdy nepomohlo. Ono problém nikdy nebol v horných častiach úľa. Problematické sú dolné partie. Dôvody sú mi jasné. Ale asi nejaké riešenie fungujúce bez ohľadu na akékoľvek podmienky neexistuje. Len sa s tým zmieriť a dúfať, že včely sa s tým vysporiadajú a do jari prežijú. Hoc aj slabšie včelstvá. Slabšie je lepšie, ako žiadne. K tomu priemeru 30cm a výške 40cm. Warre má priemer 30cm. Nemám s ním ešte dlhé skúsenosti, ale je v ňom najnižšia vlhkosť a najnižší počet mŕtvoliek. Mám pocit, že čím priestrannejší úľ, tým väčšie problémy s vlhkosťou... Inak, ani počas roka nie je v mojich podmienkach potrebný nejaký extra veľký priestor. Asi presedlám na menšie úle, či už bez rámikov, alebo s, to je jedno. Ale celkový priestor bude menší. Veď aj LG 159mm je takmer nemožné v mojich podmienkach dotiahnuť do viac ako 4NN počas sezóny a ak sa urobí aj odloženec, tak to už vonkoncom nie. Bol mi na jeseň kontrolovať včely jeden skúsený včelár a povedal mi, že je prekvapený silou včelstiev. Aj ja som bol, v podstate som im až tak veľmi nepomáhal, skôr som mal pocit, že moje zásahy im viac škodili. Jednoducho podmienky prostredia nepustia. Veľké úle sú fajn, ale do kvalitných (čo sa množstva týka) znáškových pomerov. Veď u mňa prvé prelety zvyknú byť koncom marca. To už na dolniakoch sa pomaly pripravujú na medobranie. Viem, že aj na Orave to ide. Poznám včelárov, čo točia v máji hodné množstvá medu, ale je to nižšie a v oblastiach s intenzívnejším poľnohospodárstvom. U nás pod Piľskom je to s medonosnosťou kus iné...
|
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)