RE: Co se píše o volné stavbě
Dnes mne poprosil Jan Vondrák, zda bych nemohl sem dát jeho reakci na korespondenci s panem Bencúrem, protože sem nemá přístup.
(09.10.2013 06:24 AM)MilanBencúr napsal(a): Dnes už nehovoríme o cenzúre, ale o pravidlách?
Jan Vondrák napsal(a):Vážení účastníci fóra hnutí Šance pro včely,
9.10. Pan Bencúr v tomto vlákně nepřímo obvinil časopis Moderní včelař (dále MV) z cenzury. Byť nejsem členem vašeho sdružení a nemám proto možnost do diskuse přímo přispívat, dovolte mi prosím se tomuto nařčení bránit alespoň zprostředkovaně.
Dostali jste možnost si přečíst korespondenci, která proběhla mezi panem Bencúrem, redaktorem MV Ivanem Černým a mnou, ze které vyplývá, že pan Bencúr chtěl v Moderním včelaři publikovat článek pouze do té doby, než se dověděl, že jeho text možná bude muset projít ohněm oponentního řízení a budeme po něm chtít, aby podrobněji vysvětlil některé věci, které pouze naznačuje. Slovo cenzura označuje takové jednání, které omezuje něčí projev z ideologických důvodů. Přečtete-li si zveřejněnou korespondenci, zjistíte, že jsme nic takového neudělali. Myšlenky uvedené v článku pana Bencúra se mi (a co vím, tak i Ivanovi) líbí a opravdu nám jde pouze o to, aby článek byl přístupný co možná nejširší včelařské obci a splňoval alespoň základní požadavky kvality kladené na texty vydávané v našem časopise. Bohužel, s tímto požadavkem jsme narazili a nechci zde spekulovat, proč pan Bencúr není ochotný diskutovat, bojí se oponentury a k tomu všemu nás pomlouvá za našimi zády. O to zde nejde.
Rád bych tímto všechny členy vašeho hnutí ujistil, že časopis Moderní včelař nemá sebemenší důvod nebo záměr kohokoli cenzurovat za to, co si myslí, co píše, jak včelaří, s kým se kamarádí a čeho je členem. Když jsem nastoupil coby jeho šéfredaktor, slíbil jsem v úvodníku MV2/2013 mimo jiné to, že do našeho časopisu může přispět kdokoli, kdo má co říci k aktuálním problémům českého včelařství, bez ohledu na to, s kým je či není kamarád a jaké včelařské skupiny je či není součástí. Chápu, že slovům se věří méně než činům, proto dokládám také je – Rozhovor s Karlem Crhou v MV5/2012 nebo článek Vaška Smolíka v MV4/2013. I v současnosti jednám s několika členy ŠPV o článcích do MV a hodlám v tom pokračovat.
Názor pana Bencúra mě mrzí o to více, že jsou mi programové cíle vašeho hnutí jako včelaři velmi blízké a že nejsem s nikým z vašeho hnutí rozhádaný, tudíž i když se hodně snažím, stále nenacházím žádný důvod, proč bych měl kohokoli z vás cenzurovat.
Přeji hnutí Šance pro včely hodně úspěchů a znovu opakuji, že dveře Moderního včelaře má otevřené každý včelař, který se nebojí diskutovat a dostat zpětnou vazbu.
Jan Vondrák
šéfredaktor Moderního včelaře
sefredaktor@psnv.cz
Langstroth 2/3 (Vigor) – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
|