Chutné vegetariánske recepty
|
16.01.2015, 01:43 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 16.01.2015 04:19 PM od Debora.)
Příspěvek: #71
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Našla jsem Vám okouzlující recept - rýžové palačinky s kurkumou na včelím vosku
Pokud se neživíš organickou stravou, ukládám Ti na srdce, okořeň si život kurkumou z biologického hospodářství. Kurkumin snižuje oxidaci zapříčiněnou používáním pesticidů, čímž ochraňuje buňky před poškozením způsobené pesticidy. (Ahmed T, Pathak R, Mustafa M, et al. Ameliorating effect of N-acetylcysteine and curcumin on pesticide-induced oxidative DNA damage in human peripheral blood mononuclear cells. Environ Monit Assess 2010) Lidský organismus dokáže kurkumin jen těžce vstřebávat. Zde Ti hodně pomůže piperin, složka pepře, která stonásobně zvyšuje vstřebávání kurkuminu organismem. Nejlépe v poměru 1g piperinu na 10g kurkuminu. Kurkumin se rozpouští v tuku, z toho důvodu můžeš směs kurkuminu a piperinu rozmíchat v rostlinném oleji (alnatura, demeter). Jiná možnost je "zlaté mléko", za tím účelem smíchej čtvrtinu sklenice kurkumy s polovinou sklenice vody a míchej směs za mírného varu, než se Ti vytvoří tuhá pasta. Po vychladnutí skladuj kurkumovou pastu nejlépe ve skleněné nádobě, v ledničce Ti vydrží několik týdnů. Na výrobu zlatého mléka si rozpusť několik lžiček kurkomové pasty v teplém mléku, nebo ještě lépe v kefíru alá Vilémov, jest-li to chceš mít vegánské, použij kokosové mléko, posypej špetkou skořice a pepře, dle chuti oslad' směs medem z vlastní výroby. Další možnost je vyrobit si zlatou esenci, polovičku tmavé sklenice naplň kořínky kurkumy, přidej pitný alkohol 70% až 96% tak, aby kořínky kurkumy byli zcela utopeny, zašroubuj sklenici a ponech esenci aspoň 6 týdnů vyluhovat. Doporučená teplota 20° bis 30°C. Nyní přeceď zlatou esenci, například přes kávový filtřík, do nové tmavé sklenice a skladuj ji v chladu a temnu. Kurkuma zmírňuje bolesti, její účinost se dá porovnat dávce Ibuprofenu 800 mg! Doporučená denní dávka kurkumy je 0,5 až 1g (1g kurkuminu odpovídá 20g sušeného kořene), ale ani při vysokém dávkování nemá kurkuma žádné negativní účinky na organismus. Přeji zlatý rok 2015, cher Odkazy: Kurkumin zabíječ bakteriálních a virových patogenů |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), liptaka (+1) | |||
21.01.2015, 12:24 PM
Příspěvek: #72
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Náhodou jsem objevil novinku Dobroty Babičky Kláry Listové těsto cereální, která už je na trhu více čtyř měsíců. Špenátový nebo brokolicový závin se strouhaným panýrem je z běžného listového ňamka, ale tohle je o level výše. Dobrou chuť.
![]() |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
21.01.2015, 03:17 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.01.2015 05:07 PM od Debora.)
Příspěvek: #73
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Fosfát vždy není fosfát, aneb ďábelské dobroty Babičky Kláry: Listové těsto cereální
![]() Složení: Pšeničná mouka, Voda, Směs z obilovin min. 10 % (slunečnice, len, kukuřičná krupice, pšeničné klíčky, pšeničná mouka a otruby, pšeničná trhanka, ovesné vločky, pražený ječmen, pšeničná krupice, sladová mouka, sójový šrot, mouka žitná celozrnná, mouka sójová, pražená ječná mouka, ječný extrudát, kmín, pšeničná celozrnná mouka, zahušťovadlo E 412, cukr, modifikovaný škrob E 1414, pšeničný lepek, regulátor kyselosti: kyselina askorbová, pražené žito, kypřicí látka E 341iii, látka zlepšující mouku E 300), Margarín (částečně ztužený řepkový olej a palmový tuk, emulgátory: sójový lecitin, E 471, E 475, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, máslové aroma, barvivo: beta karoten), Kvasný ocet lihový, Jedlá sůl Přírodní fosfáty jsou pro člověka důležité pro zajištění energie, nebo pro přenos informací v DNA (deoxyribonukleové kyseliny) a RNA (ribonukleová kyselina). Společně s vápníkem stabilizují fosfáty kosti a zuby. Přírodní, organicky vázaný fosfát se vyskytuje v mnoha potravinách (maso, ryby, luštěniny, ořechy, vejce, mléčné výrobky a obiloviny). Organismus si vezme jen tolik fosfátu, kolik potřebuje a přebytek bez problémů vylučují ledviny. Zdravý člověk zachována normální rozmezí od 2,5 do 4,5 mg fosfátu na decilitr krve. Poněkud jiná je situace u synteticky vyrobených fosfátů E1414. Zde začne rovnováha organismu kolísat, nebot' je vylučováním syntetických fosfátu z upravených potravin přetížena. Výsledkem je podstatné zvýšení hladiny fosfátu v krvi. Výroba syntetického fosfátu E1414 není regulována, tak že může být geneticky modifikován. Již dlouho je známo, že syntetickým fosfátem obohacené stravy představují jak pro nemocné, ale i zdravé lidi vážné ohrožení ledvin. Lékaři varují před zvýšenou spotřebou fosfátu, protože je spojována s mnoha zdravotními riziky. Syntetický fosfát zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Nebenschilddrüse, česky? (Glandulae parathyreoideae) neustále vylučuje hormon k vylučování fosfátu ledvinami a osteoklasty jsou stimulovány k intenzivnímu odbourávání kostní hmoty. Syntetickým fosfátem obohacená strava brání vstřebávání vápníku ve střevech, čímž zvyšuje riziko osteoporózy. Dále kombinací fosfátu s vápníkem vzniká fosforečnan vápenatý, který se usazuje na stěnách cév zvyšuje risiko mrtvice a infarktu. Vzhledem k tomu, že se jedná o vegetariánské vlákno, pozor E471, E475 mohou být vyrobeny z živočišných mastných kyselin a je nebezpečí, že jsou geneticky modifikovány. P.S. Kájo, nechci Ti ničit nadšení, ale věř mi, že mi Vaše zdraví leží na srdci. Kdo chce žít zdravě, měl by Tesco zapomenout. |
|||
21.01.2015, 05:06 PM
Příspěvek: #74
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
O zdraví nebyla řeč, jen o chuti
![]() |
|||
21.01.2015, 07:00 PM
Příspěvek: #75
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
raz som v jedálnom lístku niekde v motoreste čítal
"hemendex se šunkou a vejci..." keby ho dali bez tej šunky a vajec, bol by aj pre vegánov nielen pre vegetariánov ![]() |
|||
21.01.2015, 10:24 PM
Příspěvek: #76
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Deboro, stejně jsi mi nasadila brouka do hlavy, takže se zeptám, kde jsi našla Tebou uvedené informace o E1414. Já hledal našel na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E1414
následující info: ... Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%. Látka nemá nežádoucí účinky, ale i tato může při vyšších dávkách způsobovat odvádění vápníku z těla. ..... |
|||
21.01.2015, 11:13 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 22.01.2015 05:58 PM od Debora.)
Příspěvek: #77
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
to je typický příklad aplikované kvantové fyziky Kájo, každý vidí jen to, co fokusuje a na co myslí.
![]() Gefährliche Phosphate in Lebensmitteln Phosphatzusätze in Lebensmitteln Phosphatarme Ernährung Zusatzstoffe mit verkanntem Risikopotenzial Chemie im Essen ale nechci tu skončit jako na VF |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)