Co se děje v úlech teď
|
20.09.2013, 03:19 PM
Příspěvek: #14
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(20.09.2013 01:51 PM)Radek Krušina napsal(a): Nadměrný spad světlých a bodavost podle mě spíš může značit problém, než velmi dobrý stav.Malý světlý jsou nevyvinutý - padají mě vždy v době omezení plodování, ted tuším z důvodu chladu - je to spojeno s likvidací plodu v okrajových částech. Tak si to alespoň vysvětluju, na podzim je to pravidelné a spojené se spadem včel těsně před vylíhnutím. Pravda je, že nepočítám, takže "nadměrný stav" je voko vidí. Dobrý stav hodnotím podle kvality a vykrmenosti včel, jsou krásně černo-bíle pruhovaný, macatý a rvou se s vosama jak ďasy. Tak to má být. ![]() Cyklická bodavost je, myslím, taky normální jev. Když je snůška, mám je mírné, že můžu do včel bez kukly a do půl těla. To je od jara do července. Pak jsou buď bodavé hned, jsou-li málo nakrmené, nebo až v září - to už chrání plnou špajz. To už není žádná legrace. Stačí upřený pohled na česno a hned jich pár koupím. Anebo, když jim ukážu kosu. To jsem zkusil před pár týdny a hnali mě až do baráku. Na podzim je to určitě užitečná vlastnost, protože různá havět /vosy, myši, ptáci, mývalové/ právě dostává chuť na sladké. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)