Včely v horách
|
07.08.2013, 03:44 PM
Příspěvek: #63
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
U mě to je min. 100 litrů plodiště + o něco málo menší medník.
Myšlenkou včelařit s jedním velkým plodištěm jsem se zabýval už před lety, ale pokaždé jsem narazil na to jak budu obnovovat dílo v plodišti. Takže místo zvětšování nástavku se ubírám směrem ke zmenšování a zatím mi nejlogičtější připadá použít 5x 1/2 LG pro plodiště. Protože je to objem cca 125l a předpokládám, že brzy na jaře budou včely v horních třech nástavcích a spodní dva můžu odebrat a nahoru nasadit nový, aby se mohla matka rozšiřovat pod strop, kde je tepleji. Je to jediný rozměr u kterého mohu nejvíc využít obnovy díla a netrhat sezení včel. Ostatní rozměry mi vychází od 1/3-1/4. Pokud by byly včely slabší a jak píše Karel Crha " 60l by mohlo stačit" tak mi také teoreticky vychází použít 3x1/2 LG a to je cca 75l. Protože si myslím, že při takové síle, budou včely brzy z jara v horních dvou nástavcích, ve třetím spodním nástavku budou max. vyvěšené a mohlo by jít odebrat spodní jeden a nahoru nasadit nový nástavek, nebo podle počasí v chladnějších podmínkách jej nasadit o něco později. A pokud jde o stavbu na loučkách, tak aby loučky nepřekážely v posunu včel, tak nevím jak se to jeví ostatním, ale z mé skromné zkušenosti mi přijde, že šířka loučky 25 je nevhodná, že ji včely málo obestavují dílem. Proto budu příští rok zkoušet loučku 17x17 mm. Šířky přirozeného díla v plodišti bývá 22+ulička proto chci vyzkoušet slabší loučku, ale ten rozměr 17mm není z nějaké biologie včely, ale hloubka polodrážky na zavěšení u LG nástavku je 17 mm, tak nebude tolik zkoumání jak tu loučku položit, když to bude hranolek. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)