|
Co se děje v úlech teď
|
|
12.02.2026, 07:36 PM
Příspěvek: #2335
|
|||
|
|||
|
RE: Co se děje v úlech teď
Dneska jsem se náhodou kouknul na VF a viděl, že ty zprávy o hladovění včelstav asi takový drb není. Ovšem to co jsem viděl je prostě hrůza a nechtělo se mi vůbec věřit, že je něco takového možné. Pokud by včely rozdávaly akademické tituly a nebo mohly dotyčné trestat podle zákona na ochranu zvířat, neměl by na VF kdo přispívat. Jestli tento vzorek na VF reprezentuje byť jen průměrnou úroveň našich včelařů, musím říci, že ti naši předkové před 200 roky byly mnohem vzdělanější a včelám lépe rozuměli. Oni jsou vážně držitelé včelstev, kteří jsou schopni dát nyní nebo v období klidu včelám těsto a ještě svou neschopnost prezentují jako přednost. Tohle rozum normálnímu včelaři nebere. Kladu si otázku, co dotyční vůbec vědí nebo jen tuší o biologii včelstva. To, že tím včelstva neúměrně opotřebovávají, pochopí snad i začínající člen nějakého včelařského kroužku a bylo by pod úroveň vůbec zdůvodňovat.
Dát nyní včelám těsto může skutečně jen naprostý ignorant nebo šílenec. Jeden včelař mi včera ukázal fotografii včelstva (oddělku). Asi ho zarazilo, když jsem řekl, že je to slaboch co se počtu týče. Vyjářil jsem jen skutečný stav věcí a nemusí to být špatně. Špatný může být jen další přístup a lhaní si do kapsy. Záleží i na dalších okolnostech. Ale o tom psát nechci. Včelstvo mělo rozpuštěný chomáče téměř přes celý půdorys nástavku. To může mít asi dvě příčiny. 1) včelstvo zahajuje plodování a hledá zásoby pylu a přenáší okrjové zásoby. To může mít důvod v nevhodné genetice nebo v nevhodném způsobu zazimování, za což může samozřejmě jen včelař. 2) může hledat a přenášet jen zásoby glycidové. Nejspíš ale budou příčinou obě varianty. U slabého včelstva by to mohl být v další vlně chladna problém. V přírodě by se to nyní včelstvu nestalo. Bylo by plně připravené a přizpůsobené prostoru s ohledem na spočetní sílu a nic by se nedělo. Pokud by tomu tak nebylo, nebylo by ani to včelstvo. Na nynější situaci má ale "zásluhu" člověk, který prostě včelám neporozuměl a uvažoval jako člověk a ne jako včela. Má takové včelstvo smysl napravovat? Pokud je na vině člověk, tak by to také on měl napravit už jen pro klid své duše. Víděl jsem i různá videa, kde se dotyční předhánějí, jak to udělat a stav napravit. To nebucu vůbec komentovat. Trochu tomu podlehl i ten kolega. Hold dopamin získávaný z internetu udělá zřejmě své. Navrhl jsem mu toto: 1) žádné rozebírání, přehazování plástů se zásobami nebo dodávání nových zásobních plástů a už vůbec ne je rozškrábat. 2)¨Proč? Protože není rozhodně dobře, abychom včelstvo nutili zvyšovat teplotu a zrychloovat metabolismu i kdyby to mělo znamenat v důsledku jeho záchranu. 3) To by ale mělo i nepříznivé dopady, protože včelstva neměla žádný prolet a výkalové váčky začínají být u takových včelstev přeplněné. Nelze to riskovat. V každém případě by došlo k porušení rovnováhy a včelstvo by ztrácelo svou imunitu. 4) Mnohem správnější a nepoměrně rychlejší je níže uvedený postup. 5) Připravíme si folii o velikosti nástavku, spíše o něco větší. 6) Připravíme si prázdný nástavek a nějaké noviny na utepleni nebo uteplivky. 7) Hlavní však bude plný plást zásob, který včelstvu musíme přidat. Pokud by měl teplotu chomáče, bylo by to ideální ale i bez hoho to jde. 8) Plást vyřízneme z rámku a udělám z něj 2 nebo 3 části. 9) Rychle sejmeme stříšku a strůpek. Žádný plást z úlu nevytahujeme! 10) Na plásty, dáme zmíněný zásobní plást a položíme na rámky nad chomáč. 11) Přibližně uprostřed necháme mezeru mezi těmi dvěma díly plástu mezeru cca 1 cm, aby včely mohly i nahoru na přidávaný plást. 12)Pokud bychom na obu čátech plástu u mezery trochu odvíčkovali zásoby, jen by to včelám prospělo. Ale skutečně jen trochu. 13) Na takovýto plást volně položíme folii, ne tu která se dá dává místo strůpku, ale slabou, pružnou, která se dá kdekoliv koupit. 14) Přidáme prázdný nástavek a na folii dáme uteplivky, dáme strůpek, stříšku a je hotovo. Tato operace trvá cca 1 minutu. Nikdy v zimě nepoužívejte kouř, ale když tak jen mlhovku s vlažnou vodou. Ale i to je podle mne zbytečné. Včelstvo jsme vyrušili nepoměrně méně, než kdybychom ho rozebírali. Zásoby byly dodány tam, kam patří, nad hlavu včelstva. Ujišťuji vás, že i kdyby včelstvo chtělo tento plást využít později k plodování, učiní tak a ani vodorovná poloha mu v tom nijak nezabrání. Pochopitelně můžete přidávaný plást i nařezat na několik cm vysoké proučky a těmi nastavit plásty směrem nahoru nad loučky. To je ale poněkud časově náročnější. To je již ale jen věc vkusu, kreativitě se meze nekladou. Lidi, učte se anatomii, morfologii, fyziologii, prostě biologii včely, včelstva, protože jinak vás toho moc nenapadne a budete se muset spoléhat na blouzenění různých rychlokvašek. Přemýšlejte a řiďte se vlastním rozumem, protože jen hlupák se řídí veřejným míněním, prezentovaných na různých fórech. Tímto se všem omlouvám, že jsem si myslel, že by se tento příspěvek snad mohl někoho z účastníků ŠPV týkat. Ale jen pro jistou jsem jej napsal. Vše dobré. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
| Hlasování: Jan Sochor (+1), Petr Vostřez (+1), Jan Cvikl (+1) | |||
|
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)