Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Příprava včel na zimu
03.04.2025, 08:23 AM
Příspěvek: #24
RE: Příprava včel na zimu
Mirku, využiji tvého příspěvku a napíši to sem.
Ten článeček o přeletáku je jen jakýsi "základ". Jsou různé varianty, které jsem zvažoval zveřejnit nebo ten původní článek doplnit. Nevím ale, jestli by to bylo vůbec pochopeno, protože základ je v mém článku "Moje provozní metoda včelaření dnes a jak se vyvíjela", resp. v těch dvou tabulkách v ní obsažených. Jedna je o rozdělení CCD (symptomy, důsledky, příčiny, řešení) na různé varianty a ta druhá je vlastně o biotechnických opatřeních. Myslím, že to skoro nikdo nečetl, přitom je tam vlastně všechno. Chápu to, ne každý pro to ještě dorostl a tak si to nemusí umět vůbec představit. Já to mám v jiných oborech podobně.

On totiž každý biotechnický zásah, opatření se hodí vždy trochu více a trochu méně k některé variantě CCD. Jenže u nás se vnímá jen tzv. "varroáza" a považuje se za základ všeho zla u nás. Viz diskuze na včelařském fóru k úhynům 2024/2025. Ta zcela jasně ukazuje zájem profi a poloprofi včelařů na tom, aby to tak zůstalo, jak to je, protože je ty úhyny vlastně tak trochu živí. Slovo profesionál totiž ze své podstaty neznamená, že je někdo na něco odborník (a už vůbec ne expert), ale že je za něco PLACEN. Proto se budou úhyny opakovat. Tedy ne proto, že třeba někdo dělá nějaký výzkum a pohybuje se na hraně, ale proto, že z toho má někdo profit. Lidi je mnohem lehčí obelhat, než je následně přesvědčit o tom, že byli obelhání. To nakonec vidíme i ve veřejném životě.

Loni na lednovém semináři v Mnichově Hradišti jsem ukazoval i takovu tabulečku, kde byl celkem nenápadně dole uveden i jistý plán ozdravných opatření ve 3-4 létech po sobě následujících s tím, že tam byly i prvky jakési imunizace včelstev. O té byl seminář ještě rok před tímto. NO A NIC, žádná odezva ani po roce. Lidé jsou s úhyny spokojeni. Pro mne je to důkaz toho, že není zájem. I proto (ale nejen proto, byly i vážnější důvody) jsem zrušil ten plánovaný květnový seminář, který měl být především na téma CCD, podrobněji probrat varianty a řešení CCD. Bylo to naplánováno tak, že vždy 1 hod. přednáška a pak 1hodina praktické návody včelaření na základě zájmu účastníků pro každou variantu. Chtěl jsem pomoci i vypracovat jakusi rámcovou metodiku pro každého zájemce spolu s "anamnézou" stanoviště, podle času a zájmu. Já ty semináře nedělal kvůli sobě, ale pro vás. Tento poslední měl být i pro širší včelařskou veřejnost, aby se to TEMNO prolomilo.
No to je už minulost.

Jsem ale přesvědčen, že pokud nebudeme vnímat CCD a budeme se, stejně jako u Covidu, odkazovat jen na kleštíka, nehneme se z místa.

Příčina úhynů, když pominu hloupost lidí, je v celém řetězci nepříznivých vlivů a kleštík je jen jeden z nich.
Samozřejmě jsou stanoviště, spíš oblasti, kde hlavní příčinou je kleštík, ale těch je stále méně a méně.

On je to nejen celý řetězec vlivů, ale ty články řetězu jsou navíc propojeny a jsou to vlastně i spojité nádoby. Kdo si dovede představit alespoň toto, udělá pro zdraví svých včelstev opravdu hodně, protože to je první a zásadní krok k tomu, aby i opatření k předcházení, tlumení jednotlivých variant CCD a také i té varroázy (podle mne varianta A). Nejprve musí přijít pochopení a pak může přijít i porozUMĚNÍ . Opačně to nejde. Tak je to třeba i u těch variant přeletáků. Nejde o techniku, ale o princip. No a ten je v pochopení jednoho ze základních mechanizmů (taktiky) včelstev ŽIJÍCÍCH v přírodě, kterým je ŘEDĚNÍ POPULACE PATOGENŮ (DRUHÝ JE JEJICH KONCENTRACE PŘÍPADNĚ S JEJICH ODSTRANĚNÍM).

80% všech problémů s úhyny je v nezvládnuté, nevhodné zootechnice a pouze max. 20% je dáno genetikou. To je moje dlouholetá zkušenost. Genetická devastace včelstev u nás se neustále zrychluje, místo aby se genofond vylepšoval.
Všechno máme ve svých rukou, ale asi se lidé bojí ty problémy skutečně vidět a posléze i řešit, prože by vystoupili z toho anonymního houfu ovčanů a museli by vzít zodpovědnost skutečně jen do svých rukou.
Vše dobré. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Martin Smutný (+1), Jan Cvikl (+1), Jan Urban (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Příprava včel na zimu - terez.c - 16.10.2014, 03:24 PM
RE: Příprava včel na zimu - Jiří Marx - 17.10.2014, 02:02 PM
RE: Příprava včel na zimu - Jiří Marx - 16.10.2014, 08:25 PM
RE: Příprava včel na zimu - Crha Karel - 16.10.2014, 11:52 PM
RE: Příprava včel na zimu - terez.c - 17.10.2014, 12:10 AM
RE: Příprava včel na zimu - terez.c - 27.10.2014, 07:02 PM
RE: Příprava včel na zimu - Debora - 13.11.2014, 01:49 AM
RE: Příprava včel na zimu - Klára - 22.08.2023, 05:47 PM
RE: Příprava včel na zimu - Marek Pomp - 23.08.2023, 06:24 AM
RE: Příprava včel na zimu - Klára - 26.08.2023, 11:00 AM
RE: Příprava včel na zimu - Leoš Dvorský - 03.04.2025 08:23 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)