Příprava včel na zimu
|
02.04.2025, 11:32 PM
Příspěvek: #23
|
|||
|
|||
RE: Příprava včel na zimu
Když už Leoš tady píše o těch přelétácích, doplním to ještě mou zkušeností. Nešlo napsat pod jeho článek, tak píšu sem. V loňské melecitozové patálii mi přeléták hodně pomohl a díky přelétákům jsem u včelstev, u kterých jsem neměl volné souše na uložení cementového medu, přesměroval melecitozu do oddělků. Po prohození včelstva za oddělek začaly létavky nosit melecitozu do oddělků a ty byly ještě přikrmovány sirupem a tak si to naředili, že v zimě neměly žádný problém. Prohozená včelstva zimovala na květovém medu a na jaře jsem u nich neviděl žádnou uloženou melecitozu jako u včelstev, která volné souše v mednících připravené právě na tu melecitozu měla.
A ještě jednu zkušenost jsem udělal s "polovičním" přelétákem. Před několika lety se mi nedařilo zazimovat včelstvo, furt lítalo a furt něco nosilo přesto, že mělo dost zásob a ostatní už nelétala. Nevím proč bylo tak aktivní. Tak jsem ho někdy koncem srpna přestěhoval na nové a chladnější místo a na jeho místo jsem dal oddělek. Zbavil jsem ho krátkověkých včel a byl pokoj. Nebyl to sice čistý přeléták ale zafungovalo to a včelstvo od té doby přestalo pracovat a přešlo do zimního režimu. Jestli se to dá použít jako biotechnické opatření na nucené zazimování rozplodovaných včelstev ale nevím. Z jednoho pokusu se nedá udělat závěr. |
|||
Hlasování: Martin Smutný (+1), Jan Urban (+1), Leoš Dvorský (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)