Co se děje v úlech teď
|
19.07.2024, 03:19 PM
Příspěvek: #2323
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Jo to máš pravdu a to ještě u M. Sedláčka to má nějakou logiku, která vyplývá z jeho řemesla. Za mně je to zbytečně pracné a tedy i drahé na lidsku práci.
Já jen, že se vše dá velmi zjednodušit. Nevím, jaké má výnosy, ale v jeho podmínkách (letošních) bych měl 1q průměr hravě. To je ale moje fabulace. Pokud použiješ celý nástavek se soušemi a jedním plástem s matkou nad mřížku zcela nahoru, včelstvo už tolik nemusíš rušit. No a když místo kouře použiješ vodu, je to zase o minimalizaci stresu. Když to ještě spojíš koncem května s olíznutím medu (tedy pokud ho je nadbytek, vždy tam musí zůstat min. plná MK), ušetříš další zákrok. No a když pak za 3 týdny tu matku pustíš dolů, máš krásný oddělek (sice plný kleštíka, ale to nevadí), který můžeš klidně rozdělit i na dva, dát matečníky a do zimy tam nemusíš jít. Jen těm mladým matičkám odebereš první zavíčkovaný plást plodu. Tím odpadá to průběžné odebírání zav. plodu. Vlastně si jen hraješ a hlavní včelstvo je v klidu a v rovnováze. Přijde na podmínky. No a dál, když to posuneš tak, že matku vypustíš zpět ještě ve snůšce, uvidíš malý zázrak. Těch variant je mraky a tady se o nich vlastně nedá psát, Teda dalo by se, ale to by byla kniha plná vlastních zkušeností. To co jsi ale popsal ty je izolace matky (ne falešné hnizdo) a likvidace kleštíka v plástu nakoncentrovaným. Dle mne zbytečně pracné, stresující pro včely i pro včelaře, málo efektivní, rovnováhu narušující. Kdo ale neudělá ten první krok , pak vysvětlovat další je vlastně zbytečné. Ty jsi nějaký udělal ( jen jsi si vzal do sněhu vietnamky,promiň) a to je dobře. Já mám kupříkladu na stanovištích několik kontrolních včelstev, která jsem neotevřel třeba 4 roky a žijí, prosperují..... Kdo by tomu věřil, když naše "hvězdy" včelařského nebe tvrdí, že včelstvo v přírodě nepřežije víc jak rok bez chemie? Kdo by věřil, že stačí udělat takový zákrok (nebo i inteligeněji provedený) jen 1x za 3 roky, u někoho za 2? Kdo by tomu věřil, když se tvrdí, že thymol, KŠ, KM,kyselina mléčná jsou jen lehká chemie nebo dokonce, že je to blízké přírodě? Dokonce se tvrdí ,že to nemá vliv na rovnováhu a už vůbec ne na imunitu včelstva (mikrobiom nikoho nezajímá). No a přidat k tomu dopady (a to naprosto zásadní) na genetiku? To už je na vyobcování a upálení jako G. Bruna. Oni totiž ti opisovači opisovačů (youtuubeři youtuberů) nic jiného neumí. Žijeme v době Temna, kdy inkvizitoři nejsou veterináři (ti jsou to lepší, co ve včelařství je), ale včelaři samotní. Naučte se diagnostikovat včas podle poškozených včel a začněte s tím už v květnu (ne až nyní). Pak zjistíte, že infekční včelstvo je třeba jen 1 na stanovišti a jeho ozdravěním vyřešíte celou včelnici. To je to bodové ošetřování. Pokud ale budete jen v různých modifikacích (medná komora, volná stavba) včelařit klasicky, tedy zachováte stejný rytmus ošetřování včelstev jako klasici, nehnete se z místa a budete se jen divit. Včelaření blízké přírodě, vycházející z přirozených dispozic včelstva je o 180 stupňů odlišné, než klasika. To se podle mne ošidit nedá a myslím, že se o tom přesvědčilo už hodně lidí,byť to veřejně nepřiznávají. Hlavně se nevymlouvat, že něco nejde. No trochu jsem se rozkecal a přitom mám důležitětjší práci ,než se neustále opakovat. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jan Cvikl (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)