Co se děje v úlech teď
|
18.07.2024, 04:55 PM
Příspěvek: #2318
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Já to dělám většinou následovně - vytvořil jsem si izolátor z nástavku s překližkovou přepážkou a dvou mateřích mřížek pro tři nebo čtyři rámečky. Většinou 3. nebo 4. nástavek - podle velikosti včelstva a polohy plodiště přeložím do tohoto upraveného nástavku s izolátorem - snažím se přitom zachovat původní pozice rámečků. Pokud mám volné souše, tak strčím do izolátoru dělničí souš. Po 12-14 dnech vyndám rámečky se zavíčkovaným plodem - dá se z toho vytvořit oddělek a dám tam znovu prázdné dělničí souše. Za dalších 12-14 dní je vyndám, většinou jsou silně zavšivené, plod zruším. Pak matku pustím a tím vše skončí. Pokud je včelstvo v horším zdravotním stavu, udělám ještě to, že nechám matku po třetí zaklást další souš a matku vypustím až třeba po dalších třech čtyřech dnech. Zakladenou souš označím a po dalších 10-14 dnech se podívám, jak vypadá zavíčkovaný plod a případně ho ještě vyndám. Letos jsem to taky zkoušel s celým nástavkem (mírnější varianta) - zavřel jsem tam matku asi na 14 dní a pak jsem z toho vytvořil ozdravný oddělek. Je jasné, že jde o razantní zásah, včelstvo zeslábne. Řekl bych, že nejlepší je s tím začít začátkem června, aby v červenci včelstvo mohlo "normálně" pokračovat do zimy.. U několik včelstev jsem při tomto procesu měnil zároveň matku vložením zavíčkovaného matečníku.. Chtěl bych se postupně dostat k tomu, že "falešná hnízda" nahradím jednorázovým ozdraveným oddělkem v červnu - taky jsem to tak někde letos udělal. Ideální stav je samozřejmě nemuset dělat nic a mít zdravé včely - to je pro mě zatím vzdálený konečný cíl.
|
|||
Hlasování: Leoš Dvorský (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 34 Host(é)