Co se děje v úlech teď
|
16.07.2024, 05:06 PM
Příspěvek: #2314
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Blbost to není. Měl jsem k dispozici práci už z padesátých let, kde to nějaký vědec od nás zdůvodňoval i s chemickými vzorci. Navrhoval přesně tohle. Namočit na několik hodin do vody, nejlépe teplé a postavit na dno. Včely to postupně zpracují a je z toho kvalitní medovicový med. Tuším, že tam vycházelo, že z 1 kg melecitózy je asi 0,5-0,75 kg medu. Tenkrát mi tu práci dal Z.Žák a myslím, že ji i nabízel otisknout ve Včšelařství. Jestli se tak stalo, už nevím. Vlastně mne dnes už ani nepřekvapuje, že ta práce zapadla. Možná, že ji někdo opráší a vydá za své dílo, jak je u nás dobrým zvykem.
Samozřejmě jednodušší je tomuto stavu předcházet, jak jsem to tu popsal. Pokud včely mají normální MK a nad ní se dá jako přetlaková nádoba porázdný nástavek, není problém. To je moje osobní zkušenost. Letos asi budou nejvíce naříkat ti, kteří odebrali včelám na jaře všechen med , což je u klasiků klasika. Nebo, kdo neměl MK z květového medu. Dlouhodobě říkám, že včely musí mít po celý rok tolik zásob, aby byly schopny zimovat i kdyby měla zima přijít v kterýkoliv měsíc. To, že to může pomoci právě při melecitóze, je věc okrajová. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jan Cvikl (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 14 Host(é)