Co se děje v úlech teď
|
07.07.2024, 06:18 AM
Příspěvek: #2312
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Ano, je to přesně tak, tak to tu uvádí pan Dvorský. Za normálních běžných podmínek, co se týká vývoje počasí. Jenže!!!
Letos byl ( alespoň, co se u mě týká ... ) úmysl, při mé sestavě 2/3 langstroth, 3 krát plodiště a 3 krát medníky, nechat jeden medník coby mednou komoru. Předpoklad byl, že v něm bude převážně jarní med, tedy ideální stav pro zbytek sezóny a i zimování. Ale vývoj počasí ukázal jinou realitu. Včely u nás nosí už od jara medovici s melecitozou, a nosit ještě nepřestaly. ( U nás v Karlových Varech se v okolí mých stanovišť nepěstují žádné technické plodiny, natož nektarodarné. Jen louky pro dobytek a obilí, žádné kvetoucí horské louky, jen tráva pro hmotu ... ) Stav nyní vypadá tak, že minimálně ty tři medníkové nástavky, do plodiště nejdu, jsou plné melecitozního medu !!! V pátek jsme to s Leošem Dvorským při sezení u včel probírali, jak s tím naložit. Jednu možnost ve svém předešlém příspěvku LD uvádí. Nechat to tak, jak si to včely nanosily prostě nezasahovat. A mít tak možnost otestovat si včelstva, jak si s tím samy poradí. ( v přírodě s tím včelám po tisíciletí také nikdo nepomáhal ... ) A to třeba jen na části včelnice. Jednou z možností, co s tím, kterou jsem již provedl je, že jsem ty tři medníky odstranil, a uskladnil pro další využití pro příští sezonu. Snahu o vytočení jsem totiž vzdal po prvních cca 20 rámcích, kdy se i při snížení otáček medometu plásty trhaly z rámků a výsledek nedobraní, nula nula nic ! A při stávající stále probíhající snůžce nelecitozy doplním zásoby invertním cukrem ( samozřejmě s vědomím, jaké nevýhody tato kombinace sebou přináší pro zimování včel ... ) Za setkání s panem Dvorským srdečně děkuji a doporučuji to všem, není nad osobní kontakt a komunikaci ... ty včely nám za to přeci stojí |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 8 Host(é)