Co se děje v úlech teď
|
06.07.2024, 07:46 PM
Příspěvek: #2311
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(03.07.2024 12:24 PM)Jiří Sláma napsal(a): A ještě jeden stupidní dotaz - proč se nemají nechávat včely na řepkovém medu, jen kvůli krystalizaci? Vždyť všechen květový med přece krystalizuje nebo se pletu? Jirko, já nevím co je podle klasiků správně a už mi to je vlastně jedno. U mně mají včely na zimu vždy směs medů, tak, jak si ho nanesly. Nástavky nepřehazuji, tak vlastně i vím, co kde s největší pravděpodoností je. Je to směr ovocných stromů, řepky, javoru, někdy akátu, ale i medovice a melecitozy. Té ale nemívám moc, vlastně mne nějakých 5 kg vůbec nevzrušuje. Pro jiné je 5 kg medu, třeba z lípy, důvod k vytáčení.Pro mě ne, už jen ten zákrok je pro včely z dlouhodobého pohledu víc škodlivý, než když ho tam nechám. On se neztratí a třeba na Velikonoce je to příjemné zpestření na velikonočním stole a na jaře to je pro včely dar. Řepky bývá u mne v zásobách na zimu většina, letos ne. Je směs fakt všeho. Samozřejmě je něco jiného nechat třeba včeltvu v 5NN , 5kg. melecitozy, ke které se dostanou stejně až na jaře, a nebo mít mat 3 plné NN, jak nám to včera tady ukazoval Honza Cvikl. Ona i ta melecitoza je selekční kriterium. Moje dlouhodobá zkušenost je, že včelstvo o síle 2NN má přes zimu stejnou spotřebu jako včelstvo v 5NN. O tom to také trochu je. O poměrech.......... Na druhou stranu jsou však včelstva , která mají při stejné síle výrazně odlišnou spotřebu. Je to hodně i o genetice, ale i vedení včelstev. Ale abych byl konkrétní, na tvém místě bych se nebál. V přírodě se s tím také musely včely vyrovnat. Co včelám vadí víc, tak je to jen cukr na zimu. O tom, jak se dá využít medná komora třeba při melecitozní snůšce, jsem napsal někde výše. Myslím, že jsme včera u včel tuhle záležitost také snad docela slušně probrali. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jan Cvikl (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 25 Host(é)