Co se děje v úlech teď
|
03.07.2024, 07:52 AM
Příspěvek: #2305
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Jirko, já jsem na tom podobně jako Ty. Ale přeci jen pozoruju nějakej vývoj. Začínal jsem s tím, že jsem léčil v létě KM 3 týdny odparem a pak v zimě šťavelku pokapem, někde ještě druhou KM na podzim. Postupně jsem kyseliny opustil a loni už jsem vše zvládnul zootechnicky - jen dvoje včelstva z asi 19 jsem loni v červenci léčil KM. Oddělky jsem na začátku vždycky léčil odparem KM už v prvním roce, vypadalo to, že jinak to nedají. Teď oddělky neléčím ničím snad kromě jednorázového porosení kyselinou mléčnou v období bez zavíčkovaného plodu - ale to jen u některých. Další postupnej cíl mám omezit zootechniku jen na jeden zásah v červnu, což se mi už u několika včelstev podařilo.. Jinak u mně taky platí, čím silnější včely a víc medu, tím zpravidla horší zdravotní stav. Co se mi letos nečekaně nedaří, je tvorba nových oddělků - z nějakýho důvodu se mi letos neoplodní matka a zmizí (z matečníku se ale vylíhne) - bral jsem vajíčka ze zdánlivě perspektivního včelstva, ale asi tam bude skrytej zdravotní problém.
K věku královen - mám jednu matku tříletou - první rok smetenec bez zásahu, druhý rok falešné hnízdo a pak jsem asi ještě sebral zavíčkovaný plod a letos znovu falešné hnízdo - už jsem ho zrušil a teď tam probíhá tichá výměna.. Co bych ještě dodal pozitivního - nemám žádný divoký úhyny - loni v zimě v lednu mi odešly 4 z 19 (oddělky) a mám pořád svoje původní včely |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 23 Host(é)